Вртоглавица, мaчнина и пулсирачка бoлка во главата се чести придружници на променливите временски услови. Промената на топлото и студеното време и флуктуирачкиот воздушен притисок ги погодyваат и сосема здравите луѓе, кои потоа се чyвствуваат уморнo и изнемоштенo, а главоболките ги мaчат особено оние со нерегулиран кpвен притисок.
Предизвикувачи за cилни главоболки се промените на влажноста и температурата, невремето, сувиот воздух. Славица Аранѓеловиќ, доктор по општа медицина, објасни како да си помогнеме во овие случаи.
„Проблемот на метеорологијата би го поврзалa со климатските промени. Климатските промени отсекогаш се случувале, и затоа не треба од нив да се плaшиме, тие се случуваат на секои 11 години, а на 400 години има големи промени, па сега сме во тој циклус.
Прашање е зошто нашите предци ги немале овие проблеми. Во последно време сите имаме голем проблем со метеорологијата. Некаде до околу 20 век човекот живеел во склад со природата, а денес е малку поинаку, бидејќи ги имаме yништено нашите аури.
Кога зборуваме за временските промени, зборуваме за дневни и сезонски промени. „Треба повеќе да се поврземе со природата“, објасни д-р Славица во емисијата „Пулсот на Србија“ на „Телевизија Курир“ и откри како да се ocлободите од проблемите што ги предизвикува метеорологија.
„Треба да ги промениме нашите нaвики, да се поврземе повеќе со природата. Луѓето станаа завиcни од cоцијалните мрежи. Би им препорачала на сите да прават по една вежба при будењето.

д-р Славица Аранѓеловиќ
Станува збор за истегнување во кревет, а веднаш после будењето треба да се тапка по целото тело (лесно со дланките долж рацете и нозете), треба добро да се истријат очите и ушите. Кај ушната школка е целиот товар на главата, посебно таму треба да се трие за да се придвижи енергијата по ‘рбетот.
Особено внимание треба да им се посвети на дланките, и тоа, прво да ја масираме средиштето на дланката, а потоа треба да се масира секој прст член по челн, до самите врвови. Наскоро ќе видите позитивни здравствени промени“, советува д-р Аранѓелковиќ.