Сигурно некогаш во животот сте имале грозница. Тоа е реакција на телото кога се бори со некоја инфекција за време на грип или настинка. Температурата до околу 38 степени се толерира како природна одбрана на телото.

Но, многу е важно, секоја повисока температура да се намали, бидејќи тоа е сигурен показател за општата состојба на организмот и, исто така, укажува на тоа дека болеста е навистина опасна.

Високите температури се особено штетни бидејќи можат да доведат до оштетување на мозокот или менингитис.

Користете рендан компир и ставете го во чорапите

Земете неколку компири и изрендајте ги. Не треба да се отстранува кората, само темелно измијте го компирот.

Ренданиот компир нанесете го на табаните од нозете па облечете ги чорапите. Компирот ќе ја извлече температурата и ќе ја подобри вашата состојба.

Со цел побрзо да се намали температурата, потребно е да се пијат повеќе течностио (за да се спречи дехидратација). Најдобри за ваков случај се свежо исцедените сокови бидејќи тое се богати со природен витамин Ц, неопходен за имуниот систем.