Познатиот pуски лекар Бубновски тврди дека добрите вени и силните нозе ја олеснуваат работата на срцето…

Добро е познато дека кардиоваскуларниот систем го опфаќа не само срцето, туку и кpвта (артерии, капилари, вени) и лимфни садови.

Исто така е познато дека кpвта се движи во затворен циркулаторен систем во форма на едносмерни токови – големи и мали циркулаторно кругови.

Малку е познато за постоењето на периферно интераорганско срце, а тоа се мускулите на долните екстремитети.

Класични „клекови“ (клекнувања): застанете со мало расчекорување, испружете ги рацете пред вас, спуштете се во длабок „клек“ и станете со издишување. Оваа вежба не е товар на срцето – туку помош.

„Периферното срце“ го зема артерискиот кр-вен бран и го враќа назад во срцето, запазувајќи ја потребната брзина и волумен на протокот на кpв.

Природата не измислила други механизми за одржување на нормалниот проток на кpвта. Значи, слабите нозе значат слабо срце!

„Апчињата кои се препорачуваат при првите знаци на срцева слабост се само „камшик за изнемоштениот коњ!“ Ако сакате да му помогнете на срцето, направете започнете да правите „клекови“.

Моја препорака се обично два вида на клекнување: со раширени раце, без ослон и вториот начин, со ослон (се потпирате или се држите за стебло, за маста, за столицата или некој друг ослон).

Јас лично правам „клекови“ со ослон затоа што на тој начин го ослободувам притисокот на ‘рбетот и ги вежбам само нозете. Го оставам „периферното срце“ добро да се истренира“, вели д-р Бубновски.

Д-р Бубновски советува и хидротерапија, односно да правите клекнувања во вода, затоа што така ќе го намалите притисокот врз зглобовите и колковите, и повторно ќе ги истренирате и зајакните нозете.

Хидротерапијата особено се препорачува кај изразено слабите, стари и изнемоштени лица.

“Мојот совет е да правите серија од 10 „клекови“ трипати на ден. Значи 10 клекнувања наутро, 10 клекнувања напладне и 10 клекнувања навечер. Ако не чувствувате воспаление на мускулите, зголемете ги сериите на клекнувања.

Немојте да брзате и не бидете фанатици. Само полека и постепено зголемувајте го бројот на „клекови“. Можете да направите до 50 „клекови“ на ден со правење на пет сета од по 10 „клекови“.

Кога ќе добиете кондиција и „клековите“ ќе ви станат лесни како вежба, направете ги сите одеднаш во растојание од една минута.

Кога ќе завршите со клекнувањата, добро истегнете ги нозете за да не чувствувате следниот ден бoлка поради вежбањето. Потоа истуширајте ги стапалата со ладна вода или ако можете оставете ги во млака вода од 10 до 15 минути.

Потоа исушете ги нозете со груба крпа и намачкајте со масло или крем. Ова е единствениот начин да се обезбеди здравје на срцето“, објаснува д-р Бубновски.

Д-р Бубновски не е единствениот доктор со вакво тврдење. Уште многу одамна еден друг познат и почитуван лекар го тврдел истото:

Правете по 100 клекнувања ако сакате да живеете 100 години – Хирург детално опиша како да се храните, вежбате и одморате.

Најдобриот одмор е промена на активностите – за да одморите од една задача, започнете со вршење на некоја друга, вели д-р Углов.

Системот од секојдневни активности кои ја одржуваат енергичноста и виталноста на организмот, подразбираат одрекување од алкоxол, умерена исхрана и 100 клекнувања („клекови“) секојдневно.

Ова е тајната за долговечност на рускиот хирург Фјдор Г. Углов, кој својот систем за одржување на здрав организам го испроба на себеси и го дочека својот 104.роденден.

Овој професор, доктор на науки и писател, бил еден од најстарите хирурзи кој до крајот на својот живот активно работел на својата професија, сечел дрва, чистел снег, ги извршувал домашните задачи и редовно се занимавал со изработка на дрвенарии во својата столарска работилница.

Бидејќи во раната младост прележал неколку заразни болести, во текот на животот тој бил упорен во намерата да го исполни својот живот со здрави животни навики, но и со природно лекување.

Долги години трагање по лекот за долговечност, најпосле резултирало со дефинирање на „системот“.

Овој систем за долговечност му овозможул на д-р Углов да живее 104 години, задржувајќи ја притоа енергичноста, активноста и машката сила.

Името на овој руски лекар може да се најде во Гинисовата книга на рекорди, каде му е доделено местото како на еден од најстарите практиканти по хирургија.

Заборавете на алкоxол. Д-р Углов не консумирал алкоxолни пијалаци. Покрај тоа, никогаш не користел медицински лекови кои во својот состав содржеле алкоxол.

Не уверувањата дека и една чаша добар пијалак нема да му наштети на организмот, одговарал дека не чувствува потреба за алкоxол.

Исто така, бил многу одговорен човек и сфатил дека негова должност е секогаш да биде подготвен, бидејќи во секој миг може да биде повикан на некоја сериозна опеpaција, при која мора да биде апсолутно трезен за да биде успешен.

Исхраната мора да биде умерена. Овој истакнат хирург како дете растел во повеќечлено семејство, па секогаш имало недостиг од храна.

Така, уште во раното детство научил дека треба да јаде доволно, а сепак сè уште да чувствува малку глад, што одговора на физиолошките закони.

Кон ова правило се придржувал до крајот на својот живот. Покрај тоа, д-р Углов не следел строги диети како повеќето стогодишници. Јадел сè, но малку по малку и тоа само во мали порции.

Секој ден по сто клекнувања. Сè до последниот ден хирургот изведувал клекнувања, кои многумина ги сметаат за главни вежби кога станува збор за здравјето на долниот дел од телото, нозете, зглобовите на нозете и задни-кот.

Овој pуски доктор тврдел дека клекнувањата овозможуваат „перење“ на сите органи и зглобови со ткивната течност, што придонесува за одржување на здравјето на зглобовите и подобрување на исхраната на сите органи и комплетниот систем на долниот дел од телото.

ИКИГАИ. Главните услови за долговечност на стогодишниците од јапонскиот остров Окинава биле следење на здравиот живот и целта на животната филозофска идеја која се нарекува икигаи.

Кон оваа животна цел се стремел и професорот Федор Углоф, кој својот живот го прилагодил кон оваа филозофска идеја.

Хирургот секогаш имал многу интересни планови за надградување на знаењето и практичните активности.

И секогаш тежнеел кон освојување на нови подвизи во својата одговорна професија. Својот 100.роденден го дочекал извршувајќи уште една опеpација.

Инаку, како дете преживеал низа сериозни заразни болести, кои во тоа време биле честа причина за смpт. Заразен со тифусна грозница и туфус, пател од воспаление на бели дробови, тешко воспаление на средното уво. Потоа преживеал блокада во Ленинград.

КРЕАТИВЕН ПРИСТАП КОН ЖИВОТОТ. Д-р Углов сметал дека најдобриот одмор е промената на активностите. Повеќе од сто години работел на своето „бој-но поле“ и никогаш не потклекнал пред помладите колеги.

Иако деснорак, мајсторски ја совладал уметноста на рамноправнота работа со обете раце, што често спасувало многубројни пациенти со најтешки опеpации на мозокот.

Силна ментална активност. Професорот до крајоит на својот живот ја задржал енергичноста и апсолутната јасност на умот.

Тој не знаел што е тоа сенилна деменција, туку активно се занимавал со бројни научни активности, пишувал книги, ги проучувал најновите случувања од областа на хирургијата.

„Прави само добро. За жал, злото се случува само од себе“. Ова се зборовите на д-р Углов кои честопати ги користел во животот и како совет ги делел на луѓето околу себе и на своите пациенти. Во текот на годините изврши повеќе од десец илјади опеpации.

Луѓето се молеле за негово здравје и му посакувале само добро. Таквата силна енергија секогаш му помагала да го одржува доброто расположение, што дополнително му придонело за добро здравје на целото тело.

ЉУБОВ КОН ТАТКОВИНАТА. Покрај тоа, д-р Углов верувал дека за неговата долговечност е заслужно неговото семејство, сознанието дека е сакан и дека е потребен.

Бил голем патриот и верувал дека самото вклучување во работа за неговата држава дава силни корења и поттик за развој.

Тврдел дека за мажите најдобрата вежба е физичката работа. Тој до последно сечел дрва, редовно го чистел снегот, ги извршувал домашните задачи и работел во својата столарска работилница.

Континуирано вајање на телото. Професорот во текот на животот се придржувал до исправен начин на живот, се бањал надвор, од првите денови од пролетта, па до најстудените денови влегувал во замрзнатото езеро и нуркал во ледената вода.

Тоа му помогнало никогаш да не настине.

ЗАШТИТА ОД СТРЕС И ЛОШИ МИСЛИ. Темел на долговечноста, според професорот, е заштита од стресот. Углов сметал дека секогаш треба да се заштити срцето од лоши мисли, а да не се попушта во омаловажување.

Дури ни во најтешките ситуации не треба сами себе да се „поткопувате“, туку поскоро да побарате излез од нив, тврдел д-р Углов.