Многу вкусна салата полна со витамини и минерали, за сладење цело зимо! Рецептот го сподели нашата драга читателка во групата на НМД рецепти. Фотографија и рецепт на Благица Баба Буки Ивановска

Потребни состојки: 2 кг карфиол, 2 кг зелка, 1 кг морков, 200 г шеќер, 400 мл масло, 120 г сол, 350 мл оцет, 1 лажица мелен црн пипер и 2 филџанчиња вода

Постапка: Зелката ситно се сечка, морковот се ренда а карфиолот се ситни на цветчиња. Откако вака ќе се подготви се става во длабоко тенџере додека се подготвува солилото.

За солило: сите состојки освен оцетот се ставаат на оган да зоврие, се меша за да се растопат солта и шеќерот, па веднаш пред полевање на зеленчукот се дотура и оцетот.

Со вака проготвеното солило се попарува сечканиот зеленчук и се остава да отстои 4 часа. Потоа се собира во тегли и се затвора. Која ја правел оваа салата, знае колку е убава.

Фотографии и рецепт на Благица Баба Буки Ивановска