При лекувањето на анемијата, лекарите најчесто препорачуваат суплементи. Меѓутоа, во суплементите најчесто недостигаат ензими и други витамини и минерали кои се неопходи за соодветно да се врзе железото. Затоа, најдобриот избор е храната која природно е богата со овој минерал:

 

  • Црвено месо (органско)
  • Жолчки од јајце (органски)
  • Темнолистест зеленчук (спанаќ)
  • Суво овошје (сливи, суво грозје)
  • Некои житарки (никулци и трева)
  • Морски плодови
  • Мисиркино месо
  • Грав, леќа, леблебија и соја (органски)
  • Црн дроб
  • Артичок

 

При јадење на оваа храна, потребно е исто така, да се комбинира со храна богата со витамин Ц и фолна киселина, за подобро да се апсорбира во организмот.