Најдоброто средство за превенција и здравје на црниот дроб!

Здравиот црн дроб значи здравје, виталност, здрав изглед и добро расположение.

Црниот дроб е всушност најголемата жлезда кај цицачите која има и најголем број функции, некаде над 500. Некои од поважните се:

Метаболична: регулација на нивото на шеќер во крвта, конверзија на амонијакот во уреа, конверзија на провитаминот A во витамин A и многу други;

Одбрамбена: Формирање на одбрамбени протеини, синтеза на коагулативните фактори, фагоцитоза на стари клетки и многу други;

Детоксикативна: Неутрализација или елиминација на течни или отровни материи. Впрочем најголем дел од никотинот се детоксицира токму во црниот дроб.

Поради важноста на црниот дроб за вашето тело, постои нешто што може секојдневно да направите за да ја одржувате неговата добра состојба.

Всушност, се’ што е потребно да направите е на празен желудник да се напиете една кафена лажичка маслиново масло промешано со малку лимонов сок.

Важно е да се напомене дека оваа мешавина се пие исклучиво на празен желудник, а потоа може да појадувате и да продолжите со она што секојдневно го практикувате. Со оваа рутина, од здравиот црн дроб впрочем ве дели само еден сосема едноставен чекор.

После само месец дена ќе ги почувствувате и првите промени. Ќе ви се намалат подочниците и темните кругови околу очите, вашиот тен ќе добие убав сјај, а системот за дигестија ќе ви функционира одлично. Освен тоа, ќе имате чувство дека сте преполни со енергија.

Маслиновото масло одлично помага за отворање на каналите на црниот дроб и жолчната кеса. Лимонот е исто така добар за таа намена, а притоа е и одличен извор на витамин Ц и ги прочистува крвните садови од наслаги од холестерол.