Високиот холестерол е една од главните проблеми со кој се соочуваат луѓето денес.  Зошто е така? Единствената причина која постои, е незнаењето. Луѓето не се информираат за состојбата на нивното тело, како тоа функционира, каква храна му е потребна и во која количина.

Ова незнаење резултира со небрежност, а интересот за здравјето започнува само кога ќе почне да се влошува, и тоа сериозно. Повеќето масти што ги јадеме се триглицериди и холестерол.

Триглицеридите се три врзани масни киселини (заситени или незаситени) на кои им е додадена молекула на глицерол. Овој вид маснотии може да се најде и во храната од растително и животинско потекло.

Холестеролот е друг вид на маснотии, тоа е супстанција произведена од црниот дроб, па затоа не може да се најде во храна од растително потекло, туку само од животинско потекло.

Значи, има холестерол во месото, млечните производи, јајцата и минимално во рибите. НЕ е присутен во јаткастите плодови како што се оревите, овошјето и зеленчукот.

Сепак, холестеролот има незаменлива улога во човечкото тело и без него едноставно не би било можно да се преживее. Според својата структура, холестеролот е стероидно соединение, што е основа за синтетизирање на најважните хормони во човечкото тело.

Холестеролот произведува п олови хормони, прогестерон и естроген, кои влијаат на развојот на женските гени-талии, одржување на бременоста и регулирање на мен-струалниот циклус.

Потоа, андростендион и тестостерон, кои овозможуваат развој на машки п олови ор-гани и карактеристики, ја зголемуваат количината на мускулна маса и влијаат на целокупната структура на телото. Покрај тоа, хормонот на с.тресот, кортизолот, се синтетизира од холестерол, како и алдостеронот, хормон одговорен за регулирање на излачувањето на водата од телото.

Холестеролот е составен дел од мембраните на сите клетки во нашето тело, особено мозочните клетки. Доколку нема доволно, клетките се сушат и не можат да комуницираат едни со други.

HDL (липопротеин со висока густина) и LDL (липопротеин со ниска густина) се протеини кои всушност носат холестерол од црниот дроб до кр-вните садови (LDL) и од кр-вните садови до црниот дроб (HDL).

Затоа ХДЛ всушност ја намалува количината на холестерол во кр-вта (бидејќи го враќа во црниот дроб), а ЛДЛ го зголемува. Фактот дека ЛДЛ го зголемува холестеролот не значи дека е лош, туку дека му нанесувате голема ште.та на вашето тело, која холестеролот треба да ја излечи.

Колку повеќе шеќер и транс масти внесувате во вашето тело, толку повеќе воспаление ќе создадете во артериите и толку повеќе холестерол ќе се залепи и ќе предизвика воспаление на sидовите на кр-вните садови.

Кога ќе се појави воспаление, холестеролот, заедно со калциумот и лимфоцитите, започнува да се акумулира на ѕидовите на артериите, што доведува до нару-шување на протокот на к.рв.

Доколку не го внесете холестеролот преку храна, телото самостојно ќе го синтетизира (2-3 г холестерол се произведуваат дневно во црниот дроб, што одговара на количината од 10-15 жолчки од јајце).

СОВЕТИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛОТ

Не кон-сумирајте храна од животинско потекло која содржи голем процент на маснотии со рафинирани шеќери. Сето ова има многу лошо влијание врз нивото на холестерол во кр-вта.

Вежбајте со тегови. Ова значително ќе го подобри снабдувањето со к.рв на целото тело, а со тоа и вашите артерии ќе бидат многу поеластични и здрави. Подобро е барем да тренирате доколку не се храните правилно. Нa овој начин делумно се компензираат веќенастанатите проблеми.

Движете се полека. Не можете целосно да го промените вашиот животен стил одеднаш. Правете бебешки чекори, чекор по чекор. Прво започнете со обука. Потоа сменете ги оброците еден по еден, ден за ден, недела за недела. Бидете подобри секој ден во секој поглед. Тоа е најдобриот можен пристап и кон кон животот воопшто. И со текот на времето, холестеролот ќе почне да работи за вас, а не против вас.

Семето од пискавец го намалува холестеролот и шеќерот и ги зацврстува мускулите – рецепт на билкарот Мартин Најдовски

Пискавецот е една многу древна и стара билка. Таа се користела уште во стар Египет, Месопотамија и Индија. Оваа билка се увезува и не се одгледува кај нас, но вреди да се зборува за нејзината лековитост, бидејќи е одлична за многу работи.

Лековити делови се семето и листот но најмногу се употребува семето. Бидејќи е составен дел во зачинот “кари”, може да се користи како чај или како зачин во храната.

Грчкото семе е многу добро за намалување на холестеролот и шеќерот во кр-вта. Според некои индиски истажувања се покажало дека успешно помага кај диjабетес тип 2.

Може и да се користи кај белодробни заболувања како што се кашлица и туберколоза, но и исто така, и кај ишијас. За мажите е добра бидејќи ја зголемува моќноста, а особено е добра за тие што вежбаат, поради високото количество на протеини може да стане природна замена за хемиските прашоци кои се користат за мускулатурата. Се покажала одлична за зголемување на мускулите.

Грчкото семе исто така помага за подобрување на здравјето кај жените во менопауза, го средува нередовниот циклус и спречува појава на рак на дој-ка (го препорачувам секоја жена да го има и да го користи почесто), и е одличен лек за средување на хормоните. Исто така помага во создавање на нови кр-вни зрнца.

Чај за мажи и за жени од семе од пискавец – рецепт

Постапка: 1 супена лажица грчко семе се вари во 250 мл вода, 10 минути врие (не клуч) туку кога ќе зоврие се трга на страна да отстои 20 минути и се зема 2 шолји дневно.

Чајот се пие во голтки, а семето можете да го изедете откако ќе го испиете чајот, но можете и да го фрлите. Ако се зема за поголеми гра-ди, резултатот се забележува после 6 месеци. Ако до 8 месец нема резултати, се прекинува со третманот. Се верува дека ги зголемува гра-дите кај жените поради присуството на фитоестрогени.

Не ги надминувајте дневните дози за кон-сумирање на оваа билка. Масажа за гради: 1 супена лажица семе се остава во 250 мл вода да стои во ладна вода 24 часа. Следното утро оваа вода се користи за масажа на гра-дите. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска