Сувите и свежите смокви се првите овошја кои нашите предци ги користеле. Смоквата се одгледувала пред пченицата. Освен што е нискокалорична и содржи само 74 калории на 100 грама, смоквите се изобилство на растителни влакна, витамини и минерали.




Во минатото смоквите често биле користени како домашен лек за најразлични дигестивни проблеми, како што е констипацијата (запек). Студиите покажуваат дека нашите предци ја познавале високата содржина на растителни влакна во смоквите за корисната цревна микрофлора, па затоа редовно била на менито.




Подобро здравје на кожата

Смоквите имаат корисно дејство за здравјето на кожата, особено кај луѓето со алергиски дерматитис – сува кожа, екстремно чешање итн. Една студија спроведена на 45 деца со алергиски дерматитис утврдува дека кремот направен од суви смокви може значително да ги намали непријатните симптоми.




Дополнително, во едно истражување комбинацијата од повеќе овошни екстракти, вклучително и од смокви, покажало силно антиоксидативно дејство на кожните клетки, го намалуваат разградувањето на колаген и го спречуваат формирањето на бpчки.




Подобро здравје на срцето

Повеќе спроведени студии покажуваат податоци според кои смоквите можат да бидат корисни за кардиоваскуларното здравје – го нормаланизираат високиот притисок, го намалуваат вкупниот холестерол, но и триглицеридите (мастите) во кр-вта.




Рецепти со смокви:

I Рецепт: За само 1 час го прочистува телото од маснотиите односно ток-сините во кр-вта, го зајакнува имунитетот и е одличен во лекувањето на сите болести.




Потребни состојки: пола литар вода, неколку суви смокви.

Постапка: Во тенџере со вода додајте ги смоквите и почекајте додека водата да зоврие. Доколку користите свежи смокви ставете помалку отколку количината суви смокви, односно користете 3 – 4 смокви.




Варете ја смесата вкупно 9 минути, а потоа изедете ги. Исто така сварените смокви може да ги изблендирате, а потоа да ги додадете во теглата со мед и да конcyмирате секое утро по 1 лажица на празен стомак. Покрај тоа, смоквите може да се јадат и како свежи или суви. Доволно е да изедете 3 смокви на ден за да ја cтимyлиpате работата на цревата.




II Рецепт: Суви смокви со маслиново масло

Постапка: Ставете 40 суви смокви во една стаклена тегла и додајте маслиново масло додека да ја наполните теглата до врвот, а потоа добро затворете ја теглата и оставете ја да отстои 40 дена со повремено протресување.




По изминатото време, конcyмирајте по една смоква пред јадење, а овој природен лек може да ви помогне доколку имате хемороиди, проблеми со стомакот, не-плодност, анемија, астма и бронхитис.




III Рецепт: Рецепт од читателка – Олја

Постапка: Јас ги потопувам смоквите во чаша со вода. Во 250 мл чаша, ставам 2 – 3 смокви, малку промешувам и ги оставам преку ноќ во водата. Наутро ја пијам вкусната вода и ги јадам смоквите.

Водата е превкусна и има освежителен вкус за утринското расонување, а смоквите се сочни и меки. Не се м ачете со готвење. Овој рецепт може да се подготви и со суви смокви.