НА ПРИРОДЕН НАЧИН НАМАЛЕТЕ ГО ШЕЌЕРОТ: Јадете карфиол почесто, cамо не правете ја оваа грешка

Можеби помалку се говори за карфиолот, бидејќи во свежа форма го има само зенски и тоа во релативно краток период. Во смрзната форма го има речиси преку целата година. Од тие причини веројатно помалку е познат фактот дека токму карфиолот помага во разградување на шеќерот и спречува негова трансформација во масти.

карфиол
карфиол




Меѓутоа, ова е возможно само доколку правилно се приготви. Со најчестиот начин на приготвување, похувањето, овој зеленчук ги губи своите лековити својства. Здравата исхрана е клучна за организмот не само поради хранливите материи неопходни за неговото функционирање, туку и затоа што може да помогне во бор-бата против некои болести и штет-ни состојби.




Ова особено треба да го земат предвид дијабетичарите, кои мора постојано да го следат нивото на шеќер во кр-вта. Затоа списокот на намирници кои помагаат гликозата да не го надмине оптималното ниво е особено корисен за нив.




Нутриционистите советуваат да се вклучи карфиолот во редовното мени, зеленчук кој според составот на нутриенти е многу сличен со брокулата и често значително поевтин од неа. Овој зеленчук има висок процент на влакна, одличен е за намалување на холестеролот, а корисен е и за одржување на нивото на гликоза.




Има низок гликемиски индекс, многу малку калории и затоа е погоден за секоја диета. Исто така, карфиолот е одличен како диуретик, има мал процент на натриум, па го поттикнува ослободувањето на вишокот течности од телото.




Сепак, многу е важен начинот на кој се подготвува карфиолот. Домаќинките и домаќините најчесто ги исполнуваат желбите на најмилите, па овој зеленчук го подготвуваат на еден од повкусн ите начини, а тоа е похуваната форма.




Меѓутоа, општо познато е дека похувањето и пржењето се помалку здрави начини на готвење, поради сето тоа масло кое се впива во текот на подготовката. Можеби не сте знаеле, но карфиолот е многу вкусен ако се јаде сиров како салата.




Можете да го исечкате на цветчиња, да додадете и малку зелени цветчиња брокула (претходно добро измиени и отстоени во раствор од сода бикарбона или оцет), па да ги зачинете со сол, балсамико/лимонов сок и маслиново масло.




Карфиолот е многу вкусен и доколку малку го подварите во солена вода, неколку минути колку да омекне, а потоа исто така да го зачините со маслиново масло, оцет, сол и ситно сечкан магдонос.




Послужете како гарнир на главното јадење или како салата. Ако не сте го пробале „златниот карфиол“ тогаш задолжително испробајте го: откако добро ќе го измиете, исечкајте го на поситни цветчиња и наредете го во плех обложен со хартија за печење.




Посолете го и наросете го со кари или куркума. Обаво промешајте го карфиолот да се „нафати“ рамномерно додека сиот да позлати. Потоа наросете сосем малку маслиново масло и печете го 10-15-тина минути во загреана рерна на 220 степени. Извадете го на кратко од рерна за да го промешате и вратете го да се допече уште 10-тина минути, или додека да започне малку да заруменува.

Можете да подготвите и многу вкусен појадок со карфиол: исечкајте го многу ситно во блендер или „сечко“, па измешајте го со јајца и зачини и на умерена температура испечете го во нелеплива тава, од двете страни додека малку да зарумени. Споделете со нас на кој начин вие го приготвувате карфиолот.

Претходна статијаПрироден лек со суви смокви кој за 1 час исфрла сè од цревата, лек за сите болести
Следна статијаКАРОТИДНА БОЛЕСТ: 5 знаци дека треба што поскоро да одите на доплер