Аритмија или неправилна работа на срцето е често здравствено пореметување, а до појава може да дојде од различни причини. Може да влијае генетиката, стре-сот, анк-сиозноста, прекумерен внес на кафе или други напитоци кои содржат кофеин и болест на штитната жлезда.

Симптомите на аритмија може да бидат прескокнување на срцето, треперење во пределот на гра-дите, замор, а меѓу посериозни знаци спаѓаат слабост, вртоглавица, губење или чувство на губе-њето на свеста, потење, недостиг на воз-дух, сте-гање во пределот на гра.дите.

Аритмијата означува неправилен ритам и/или број на отчукувања на срцето. Кога станува збор за аритмија, не се мисли на тоа дека срцето чука премногу бавно или пребрзо, туку тоа значи дека неправилно чука, па истовремено може да имате аритмија со бавно или забрзано работење на срцето.

„Прескокнувањата“ на срцето, или т.н. екстрасистоли, се многу чести кај здравите луѓе и најчесто се безопа.сни. Повеќето здрави луѓе имаат барем едно дополнително прескокнување на срцето во текот на денот, екстрасистолите може да не се почувствуваат, или понекогаш се чувствуваат кога лицето лежи мирно во креветот.

Препорака од многу лекари: Лек стар 800 години, толку е ефикасен што се пие само по 1 лажичка

Се користи кога чувствувате проблеми со срцето како што се тре-мор, прескокнување или како резултат на ст-рес, а исто така се покажа дека е корисен кај ангина пекторис.

Креатор на познатиот рецепт е монахињата Хилдегард фон Бинген, која живеела пред осумстотини години, а нејзиниот рецепт за проблеми со срцето дури го презеле лекарите. Рецептот подоцна го пренесе познатата билкарка Марија Требен, автор на книгата Здравје од Божјата аптека.

Се покажа дека овој природен лек за срцето е корисен при срцева слабост, но исто така и кај посериозни срцеви заболувања. Се користи кога чувствувате какви било проблеми со срцето како што се тре-мор, прескокнување или поради ст-рес, но корисен е и кај ангина пекторис.

Потребни состојки: 10 свежи стебленца магдонос (без корен), 1 литар домашно црвено или бело вино, 2 лажици вински оцет, 300 г природен мед.

Подготовка: Ставете 10 свежи стебленца од магдонос заедно со лисјата во еден литар чисто природно вино и додајте 1-2 лажици вински оцет. Гответе на тивок оган 10 минути.

Потоа додајте 300 грама мед и оставете да врие уште 4 минути. Исцедете го топлото вино и ставете го во чисти стерилизирани шишиња додека е се уште топло. Добро затворете ги шишињата. Талогот што се формира не е ште.тен и може да се пие слободно.

Употребата на лекот: пијалокот треба да се користи секој ден по 1 лажица додека да се намалат симптомите на болеста. За посериозни болести, потребно е да се користи подолг временски период.

II Рецепт: Мед со лук за враќање на силата при секоја срцева слабост

Следниот рецепт ја враќа силата на организмот и е многу добар против астма и отеж-нато ди-шење. Потребни состојки: 1 кг мед, сок од 10 лимони и сок / паста од 10 главици лук.

Постапка: Измешајте 1 кг мед, сок од десет лимони и сок од десет главици лук. Оставете го да отстои една недела во затворена тегла. Кон-сумирајте четири лажички еднаш на ден, оставајќи го сокот нежно да тече низ гр-лото. Треба да се пие редовно во период од два месеци за да се постигне посакуваниот ефект.