Ова е седум години стара статија која сè уште е актуелна и се споделува, најверојатно поради бенефитите и ефикасноста на рецептот на Дени, кој во моменти на безизлез го спровел и успеал да го реши најголемиот животен предизвик. Во продолжение прочитајте ја статијата од архивите:

“Кога на 74 годишниот Дени Мекдоналд од Ирска, лекарите му рекле дека има рак на желудник и дека му преостануваат уште три месеци живот, тој одлучил да ги отфрли нивните совети, да ја одбегне токсичната хемотерапија и да прифати лекување со храна.

Четири години подоцна Дени се чувствува одлично, благодарение на дневниот протокол кој го усвоил и кој вклучува пиење на сок од плечнична трева (млада пченица), хранлива, густа “суперхрана” со голем ефект врз здрвајето на организмот.

Според статијата објавена во Sunday World, Дени станал свесен за својата состојба кога одеднаш му ек-спло-дирал чирот во желудник.

Откако од фармата на која живеел бил пренесен во болница, лекарите се бореле да го стопираат кр-вавењето, но притоа откриле дека Дени всушност има тежок облик на рак на желудник кој се проширил по целото тело.

Тие го предупредиле дека единствениот начин на лекување е да помине низ конвенционалниот третман, со хемотерапија и зрачење.

Меѓутоа, Мекдоналд не ја прифатил нивната препорака и одлучи да истражи други методи на лекување. Подоцна ги известил своите лекари дека се одлучил за личен третман кој вклучува млада пченична трева.

Докторите се обиделе да го одвратат од идејата, истакнувајќи дека со тоа “тој ќе биде мртов за една недела”. Но Дени цврсто бил определен за пченичната трава наместо за хемотерапијата:

“Им реков на докторите дека не сум подготвен да се подложам на терапијата која тие ми ја предложија. Додека јас верував дека тоа ќе ме у-бие, докторите ми беа лути поради мојата одлука. Мојот матичен (семеен) доктор ми рече дека ќе у-мрам за три месеци.”

Изборот на Дени да користи пченична трева како третман против ракот се темелел врз бројни искуства кои ги прочитал и слушнал од своите пријатели.

“Во од седум денови пецкање кое го чувствував минатиот пат, сега јас сум многу подобро. Престанав да ги земам препишаните лекови и од тогаш до денес не сум зел ниедно апче.

Месец дена подоцна болките целосно исчезнаа и знаев дека сум на добар пат. Пченичната трева делуваше. Донесов одлука и ги отфрлил советите на лекарите” – изјавил тој.

Покрај тоа, Мекдоналд ја повратил целата тежина која ја изгубил во периодот додека користел лекови. Почнал со 3 грама пченичен сок дневно, па стигнал до 18 г (200 мл) пченична трева дневно. Дени тврди дека успешно го излекувал ракот.

“Познавам многу лекари кои сметаат дека пченичната трева не може да биде лек за рак, но ја сум жив доказ дека не се во право” – додава тој.

Што е млада зелена пченица или пченична трева?

Младите зелени ливчиња кои се мелат, денес се хит за сите луѓе на кои им е потребна дополнителна сила.

Листовите од младата зелена пченица е една посебна намирница, преполна со материи кои се корисни за организмот. Станува збор за млада зелена пченица која е набрана пред да се развие плодот (зрното) и да се трансформира во стебленце со златни класје.

Како млада билка, пченицата според составот повеќе личи на зелен лиснат зеленчук отколку на житарица. Се бере кога е висока 15-20 см, за од неа оптимално да се искористат сите нутриенти кои од зрното преминуваат во листовите.

Потоа следи екстракција и брзо сушење во посебни услови за да не се изгубат ензимите и хранливите материи, а потоа се добива зелен прав кој може да се раствора во вода или да се додава во разновидни здрави овошни и зеленчукови сокови.

Пиењето на сокот од млади зелени житарици денес претставува силно детоксикациско средство и извор на антиоксиданти, па се верува дека може да го заштити човекот од бројни болести на денешницата.

Има разни поволни ефекти – од терапија за карцином и хроничен умор, до дијабетес, зголемен крвен притисок, синуситис и чиреви. Денес со сигурност се знае дека претставува силно детоксикациско средство и извор на антиоксиданти, па може да заштити од бројни болести на денешницата.

Особено се препорачува кај ослабен имунитет кај лица изложени на зголемен психички и физички напор, спортисти, после операции, за закрепнување од болести, на дијабетичари, како и при нередовна и еднолична исхрана.

Младата пченица одлично се вклопува во стратегијата на сочувување на здравјето на природен и еколошки одржив начин со цел – зголемување на животната енергија.”