Home Десерти ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ….НАПРАВЕТЕ ГО СПОРЕД ЕДНОСТАВНИОТ РЕЦЕПТ….Вреди да си го запишете!

ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ….НАПРАВЕТЕ ГО СПОРЕД ЕДНОСТАВНИОТ РЕЦЕПТ….Вреди да си го запишете!

ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ….НАПРАВЕТЕ ГО СПОРЕД ЕДНОСТАВНИОТ РЕЦЕПТ….Вреди да си го запишете! Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

400 г меко брашно
100 г остро пченично брашно
20 г скроб/нишесте/густин
1 прстофат сол
½ кесичка прашок за печиво
3 жолчки
2 јајца
1 кесичка ванилин шеќер
90 г кафеав шеќер

И уште:
125 г путер
150 мл топло млеко
100 мл топла вода
1 кесичка инстант квасец
100 мл кисела павлака

И уште:
1 лажица рендана кора од лимон и портокал
50 г млечна чоколада (исечена на коцки)
50 г бело чоколадо (сецкано на коцки)
70 г сува брусница
70 г разно кандирано овошје
5 лажички „Lino lade nougat“ или нутела

ПОСТАПКА:

Измешајте ги брашното, скробот, солта и прашокот за печиво.
Убаво изматете ги жолчките, јајцата, ванилиниот шеќер и шеќерот додека да се добие густа кремаста смеса. Потоа додајте го омекнатиот путер.

Во смесата додајте ја сувата мешавина со брашно, па млекото, водата и сувиот квасец. На крајот додадете ја киселата павлака, ренданата кора од лимон и портокалот и сето убаво измешајте.

Оставете го тестото да отстои 20 минути, а потоа додајте ги чоколадото, сувото и кандираното овошје.

Калапот за „панетоне“ (божиќниот колач или калап за куглоф) добро намачкајте го со путер, па излејте ја смесата внатре и на неколку места сипете по една лажичка „нугат Lino lade“.

Оставете го тестото да отстои во калапот околу 15 минути, па ставете го во рерна загреана на 200°C и печете околу 50 минути. Изладениот колач извадете го од калапот и посипете го со шеќер во прав.

Совети: колачот можете да го испечете и во калап за куглоф, а поголема висина можете да добиете така што ќе го обложите со висока хартија за печење. / Соолинарика.сom