Поздрав драги пријатели, почитувани домаќинки и домаќини. Еве еден рецепт за оние кои постат, а ова е пита која може да се јаде и во денови на пост со вода. Многу е вкусна иако се приготвува без капка масло. Потребни се ориз и печурки кои во комбинација даваат одличен вкус.
Едноставно е неодолива. Малкумина може да забележат дека всушност питата е посна и дека нема масло. Преполна е со фил, сочна е, заситна…пробајте ја, ќе ве воодушеви. Може да замени комплетен оброк! – Валентина Машковиќ.
Потребни состојки: 500 г готови кори за пита, 500 мл доматен сос, 2 страка млад лук лук, 10-тина страка млад кромид со зелени перца (2 врзопа), 800 г шампињони печирки, 2 филџани ориз (сварен во обична вода). Зачини: сол, црн пипер, сув босилек или по ваш вкус
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1194.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1195.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1196.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1197.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1198.jpg)
Постапка: Две шолји (за кафе) ориз сварете ги во обична вода и процедете, па оставете да излади. Во тава на оган излејте доматен сос колку да се прекрие дното. Лукчето исечкајте го ситно и додајте го во доматниот сос. Оставете на тивок оган полека да се издинста.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1199.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1200.jpg)
За тоа време ситно исечкајте го младиот кромид, па и него додајте го во доматниот сос. Налијте уште малку доматен сос, а потоа исечкајте ги печурките. По потреба долејте уште малку доматен сос и додајте ги исечканите 800 г шампињони печурки.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1201.jpg)
Самите печурки содржат голема количина на вода, па при готвењето тие ќе ја испуштат и барем на почетокот нема да има потреба потреба од долевање на вода. Оставете смесата полека да крчка додека зеленчукот да се зготви и омекне. Повремено промешувајте.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1202.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1203.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1204.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1205-e1618499026737.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1206.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1207.jpg)
Пред крајот додајте го сварениот ориз, намалете ја температура и додајте ги зачините: една ипол лажичка сол или по вкус, половина лажичка сув босилек и половина лажичка црн пипер во прав. Промешајте за да се соедини со смесата и оставете една минута за да се растопат зачините.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1208.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1209.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1210.jpg)
Готовата смеса-фил оставете ја да се олади. Тепсијата во која ќе ја печете питата малку премачкајте ја со доматен сос и залепете претходно исечена хартија за печење. Врз хартијата исто така, наросете малку доматен сос, па отворете ги корите. На самото дно поставете една кора.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1211.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1212.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1213.jpg)
Кората испрскајте ја малку сос. Растресено поставете ја втората кора па и неа испрскајте ја со доматен сос. Врз втората кора нанесете неколку лажици фил. Рамномерно распоредете. Постапката на редење по две кори и фил продолжете ја додека имате материјал.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1190.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1189.jpg)
На крај убаво завиткајте ја питата со последната кора и потпикнете ги краевите внатре во хартијата. Одозгора премачкајте ја со доматен сос, а рерната вклучете ја да се загрева на 200 степени. Питата ставете ја да се пече дури кога рерната убаво ќе биде загреана.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1214.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1215.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1191.jpg)
Внимавајте да не ви загори одозгора, па затоа спуштете ја да се пече некаде на средината од рерната. За да се испече убаво ќе и бидат потребни околу 25-30 минути. Печената пита извадете ја од рерна и оставете ја малку да се подизлади, па послужете ја. Деталите можете да ги погледнете ОВДЕ.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/04/IMG_1188.jpg)