„Доколку сте се прејале, не е невообиачено доколку почувствувате неугодност во пределот на градниот кош, некој вид на б олка која потсетува на проблем со срцето“, вели гастроентерологот и проф. д-р Воислав Перишиќ, кој заедно со кардиологот д-р Нада Мацура, ги објасни основните разлики помеѓу „лажните“ и „вистинските“ симптоми.
Кому треба да се обратиме ако почувствуваме б олка во градниот кош после ручек?

„Би рекла дека желудникот понекогаш може да имитира б олка во срцето, па честопати се случува кај помладите мажи кои заседнале во кафеана каде премногу јаделе или пиеле, да почувствуваат таква б олка и да помислат дека е од тоа.
Долната површина на срцето може да ја имитира желудочната, силна б олка, дури може да биде и придружена со по-враќање. Но, кога срцевиот у дар се случува во долниот дел од срцето, тој е многу полесен од оној кој се случува во горниот дел на срцето.
Срцевиот у дар дава чувство на непосредна с мрт, силна б олка и потење (ладна пот). Б олката започнува да се движи од желудникот и оди нагоре, па затоа оние кои се прејадуваат, особено за време на празниците, треба да внимаваат да не го преоптоваруваат желудникот во текот на денот – објасни д-р Мацура.
-Имам забележано дека состојбата со ненадејна б олка во градниот кош, во последно време баш дра-матична. Многу силна, ненадејна и раз-орна б олка која се јавува кај лице кое догаш било потполно здраво, без алергии…во последно време е многу зачестена, па се случува преплаше-ните родители да ги донесат своите адолесцентни деца со вакви симптоми.
Кога ќе им направиме ЕКГ гледаме дека нема ништо со срцето, но затоа пак, наоѓаме заглавено парче храна во организмот! Алергијата на хранопроводникот за некого можеби чудно звучи, но постои и не предизвикува дијареа, а се лекува со медикаменти – објасни професорот Перишиќ.
Потоа д-р Мацура објасни за едно исто така, често кардиоваскуларно заболување, аневризма, но онаа која не се јавува во стомакот и која потешко се открива бидејќи не се препознава преку направено ЕКГ.
„Постои едно акутно заболување, стомачна аневризма која во некои случаи е потребно веднаш хируршки да се опери-ра. Тоа е болест која не дава аномалии на ЕКГ, нема специфики. Имав еден млад па-циент кој мораше веднаш да оди на опера-ција поради тоа“, објасни д-р Мацура.
Таа исто така се согласи дека л ошата храна честопати се нарекува и „болничка“ и дека честопати се случува да види објавени фотографии од оброци кои се даваат во болниците, дури и на родилките, но истакна дека умерената исхрана без премногу зачини е клучна за опоравување на организмот.
„Велат дека болничката храна е лоша и безвкусна, но верувајте, тоа е така за нивно добро. Во болниците се вработени нутриционисти кои одредуваат што најмногу е погодно за па-циентите“, објасни докторката за болниците во Србија.