Овој рецепт ни го испрати нашата читателка Лепа Алексова и за читателите на НМД несебично ја сподели постапката за приготвување. Госпоѓата Алексова го приготвува овој лек за себеси и своите најблиски.

“Јас го правам и на оние што им го дадов се задоволни, а резултатите им се подобруваат. Ние бевме со стома поради карцином на дебело црево, а пред три месеци ја вративме стомата. Сега сме добри и пет скенот е добар. Лекот е здравје, го споделувам за сите, тел 071302287 – Лепа Алексова”.

РЕЦЕПТ

Потребни состојки:

4 шолји за кафе зрели бобинки од бозел
2 шолји за кафе шеќер

Постапка:

Зрели бобинки од бозел се ронат од гранчето, се мијат и се оставаат во цедалка убаво да се исцедат од водата.

Потоа во тегла од 750 мл се става ред бозел ред шеќер и се така додека да се исполни теглата. Се затвора со густ слој газа и се остава 15 дена да ферментира. Секој ден се промешува со дрвена лажица најмалку трипати.

После 15 дена смесата е спремна за консумирање.

Се јаде секое утро на гладно по 1 кафена лажичка која треба да биде пластична.

Потребни се пет тегли да се консумираат без пауза, за цела година.

тел 071302287 – Лепа Алексова