За овој тип на односи се смета дека е најтешко да се прекинат.

Со некои луѓе сме пријатели уште од детството и често им „простуваме“ на непријатното однесување поради навика и поради фактот дека ги нарекуваме наши најблиски пријатели.

Дали ја знаете разликата помеѓу вистинските пријатели и токсичните?

1. Вистински пријатели: Ви се јавуваат на мобилен телефон, се јавуваат на социјалните мрежи и ви пишуваат пораки затоа што им недостигате.

Токсични пријатели: Ве контактираат само кога им требате.

2. Вистински пријатели: Тие разбираат дека понекогаш ви треба време за себе.

Токсични пријатели: Ви го узурпираат времето без разлика на вашите чувства и потреби.

3. Вистински пријатели: Имаат одлични идеи за славење на вашиот деловен успех.

Токсични пријатели: Тие се љубоморни на вашиот успех и ги саботираат вашите планови за славење.

4. Вистински пријатели: Го почитуваат фактот дека имате други пријатели и се љубезни со нив.

Токсични пријатели: Не ги сакаат луѓето со кои се дружите и често ќе ви приговараат поради нив.

5. Вистински пријатели: Ве сакаат такви какви што сте.

Токсични пријатели: Сакаат да ве променат.

6. Вистински пријатели: Ќе ви ја кажат вистината во лице.

Токсични пријатели: Ќе ве лажат и ќе ве озборуваат зад грб.

7. Вистински пријатели: Тие се соживуваат со вас.

Токсични пријатели: Често ве повредуваат со своите зборови и постапки без воопшто да се свесни за тоа.

8. Вистински пријатели: Тие се толерантни и уживаат во дискусијата дури и кога имате спротивставени ставови за одредена тема.

Токсични пријатели: Сакаат да го променат вашето мислење за да биде идентично со нивното.

9. Вистински пријатели: Ве слушаат кога разговарате и ви поставуваат потпрашања за подобро да ја разберат ситуацијата.

Токсични пријатели: Се преправаат дека ве слушаат додека со едната рака пишуваат пораки на својот мобилен телефон.

10. Вистински пријатели: Тие се тука за вас кога сте во неволја.

Токсични пријатели: Се преправаат дека не ве познаваат кога сте во неволја.

За повеќе корисни содржини заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „НИКОГАШ НЕ ОТКРИВАЈТЕ ГИ ВАШИТЕ ПЛАНОВИ И ЖЕЛБИ: Не им зборувајте на пријателите за она што сакате да го направите – причината е едноставна“ – ОВДЕ.

НИКОГАШ НЕ ГИ ОТКРИВАЈТЕ ВАШИТЕ ПЛАНОВИ И ЖЕЛБИ: Не им зборувајте на пријателите за она што сакате да го направите – причината е едноставна