Помолете се за здравје: Молитва кон св.Василиј Острошки Чудотворец

Свет оче Василиј, силен помошнику и милосрден заштитнику, почуј ги и сега нашите молитви, солзи и воздишки.

Како добар пастир што ги бара залутаните овци и за нив страда, собери нѐ околу твојот кивот и со твоите чудотворни поуки поучи нѐ да ти благодариме и да Го славиме Отецот Небесен.

Нашите души во пороци се мачат, но и плачат како заблудениот син што од својот татко прошка барал, но и како жената што откако се препнала ги признала своите гревови.

Loading...

Согрешивме многу, од знаење и незнаење согрешивме, со горди мисли и себично срце, со дело и збор, но и со неправење на многу добри дела. Затоа, погледни на нас ранетите и во гревот изобличените.

Погледни и ублажи ги нашите болки и страдања на душата и телото, и дарувај ни го изгубениот мир, братската љубов и радоста небесна.

Те молиме, повикај ги сите светии од нашиот род, сите свети маченици, праведници и преподобни, и заедно со нив моли Го Господа, Кого во Пресвета Троица Го славиме, да ни подари прошка на гревовите и да нѐ спаси од адската погибел, та покаени и поучени да можеме тебе да те величаме, и со тебе да Го славиме беспочетниот Отец со единородниот Син и живототворниот Дух, сега и секогаш, и во вечни векови.

Амин.

Тропар на св. Василиј Острошки, гл. 4

Од младоста своја сиот себеси на Господа се предаде,

во молитва, труд и пост пребивајќи, оче богоносен.

Образ на добродетелта му беше на своето стадо духовно;

гледајќи го твоето благопроизволение, за пастир на Својата Црква

и добар архиереј Бог те постави, а по твоето упокоение

твоето свето тело го сочува нераспадливо, свети Василиј.

Затоа, заради твојата смелост пред Него,

моли Го Христа Бога да ги спаси душите наши.

 

Loading...