Во август се случуваат многу необични промени, а за многумина тоа е периодото во кој се отвораат можности за промени во животот. Како и секој август, така и оваа година ќе бидеме сведоци на прекрасен астрономски и астролошки феномен – метеорскиот дожд Персеиди.
Тоа е природен феномен во кој Земјината орбита го преминува појасот на честички оставени од кометите. Кога овие честички летаат низ горните слоеви на атмосферата на Земјата, тие светат и оставаат трага зад себе.
Причината за формирањето на метеорскиот дожд Персеида е кометата Свифт-Татл. Персеидите се карактеризираат со силни блесоци и голема метеорска брзина. Тие се случуваат од 17 јули до 24 август, а својот врв ќе го достигнат на преминот од 12 до 13 август.
Нивната активност започнува навечер и нагло се зголемува по 23 часот, кога зрачењето е веќе доста високо на небото. Бројот на метеори се зголемува до утрото и може да достигне 60 на час пред да се намали подоцна.

Кога е најдобро време за набљудување?
За да ги видиме, треба да одиме на место далеку од градот и изворот на светлина. Најдобро би било да ги гледате од некој рид или место каде што имате добар поглед. Почекајте вашите очи да се прилагодат на темнината пред добро да го погледнете ноќното небо.
Треба да се напомене дека ова августовско гледање ќе биде донекаде тешко поради светлината на полната Месечина која ќе се појави рано наутро на 12 август. Најдобро време за набљудување е после полноќ, до зори.
Се верува „ѕвездите што паѓаат“ имаат моќ да ја насочат енергијата кон она што го сакаме и да ни го осветлат патот. Можеби ова е можност да размислите за промени во животот и за реализација на нови цели и вашите вистински желби.
Гледајте ги сами или во друштво и не заборавајте да посакате голема желба кога ќе видите ѕвезда што паѓа. Чудата се можни, секојдневно се случуваат околу нас!