Оваа пита има ралични имиња, но најпозната е под името ДЕВЕТ ТАБАНИ. Некои ја прават како едно цело парче и се нарекува „Пита – плик писмо“, а некои ја подготвуваат според истата постапка, но не во девет парчиња како што е интегрално, туку во четири или шест „табани“.

Девет табани – МилицаВасиле Цветкоски

Како и да е, запишете си го овој рецепт кој ќе ве врати во детството, бидејќи сигурно и вашите баби или мајки ја приготвувале оваа многу вкусна пита. Најчесто се филува со сирење, но може да се употреби и мелено месо или нешто зелено. Нашата членка Милица Цветкоска ја приготви питата и ја објави во групата НМД рецепти. Еве што ви е потребно:

Девет табани – Ноне




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 850 г – 1 кг брашно или по потреба, 500 мл газирана вода на собна температура, 1 коцка свеж квасец (40 г), 1 супена лажица шеќер, 1 супена лажица сол, 2-3 супени лажици масло, околу 300 мл масло за премачкување на корите. ЗА ФИЛ: 250 г ситно сирење/урда, 300 г тврдо сирење, 3 јајца

Девет табани – Ноне




ПОСТАПКА: Во подлабок сад истурете ја газираната вода која не треба да се загрева, доволно е да отстојала на собна температура (да не е извадена директно од фрижидер). Потоа во водата изронете една коцка свеж квасец и додајте лажица шеќер.




Промешајте додека убаво да се растворат состојките, а потоа додајте три лажици масло и започнете постепено да го додавате брашното во кое сте додале и една лажица сол. На почетокот мешајте со лажица додека брашното да ја впие течноста, а потоа месењето продолжете го со рака.




Додавајте брашно и месете сè додека сите состојки да се соединат и да добиете мазно, средно меко тесто. Покријте го со крпа или стреч-проѕирна фолија и оставете да одмори само неколку минути (10-15), а потоа поделете го повеќе топчиња, во зависност од тоа колку „табани ќе правите“. За секој „табан“ потребни се 3 топчиња.

Девет табани – Ноне




За 4 табани, тестото поделете го 12 делови, а од секој дел формирајте топче и оставете го настрана. Додека топчињата тесто одмораат покриени (10-тина минути), пригответе го филот од сирење или по желба.

ЗА ФИЛ: Во еден сад измешајте го ситното сирење (урда), со рака изронете го тврдото сирење и додајте три јајца, па соединете сè со виљушка. Кој сака може да додаде и рендан кашкавал или нешто по свој вкус.




Од секое топче со оклагија се развлекува мала тркалезна кора со големина на чинија, па врз кората се става околу една лажица масло и се премачкува целата површина. На четири места се местат по три кори една врз друга, а врз третата не се става масло. Наместо масло може и растопен путер/маргарин/маст.


На набрашнета работна површина се става еден куп од три кори, па прво малку се притиска со раката одозгора за да се развлече, а потоа се развлекува кора, прво со оклагија, а потоа може и прсто малку да ја тегнете, бидејќи тестото е еластично и лесно се работи.

Девет табани – Ноне




Врз кората наросете масло и распоредете една четвртина од филот. Прво од левата страна преклопете 1/3 од кората кон средината, потоа на ист начин преклопете и од десната страна, потоа преклопете од горната страна кон средината и на крајот долниот дел кон нагоре, така што ќе добиете квадрат.

Девет табани – Ноне




Од добиената квадратна форма се формира „писмо“, така што се спојуваат спротивните краеви кон средината. Истата постапка се повторува уште три пати, односно на крај се добиваат „4 писма“, а ако ја правевте со 27 топлиња – „9 табани“.

Девет табани – Ноне

„Писмата“ редете ги во намастен плех. Вклучете да се загрева рерната на 200 степени, а питата оставете малку да стасува (10-тина минути). Одозгора премачкјате ја со масло, па ставете да се пече на 200 степени околу 30-40 минути или додека убаво да заруменат. Печената пита покријте ја со крпа додека малку да подизлади, а потоа послужете ја.

Девет табани – Ноне