Фото и рецепт: Sefka Rakic
Потребни состојки:
500 г спанаќ или блитва
2 шолји пченкарно брашно
1 шолја обично брашно
100 г сирење
4 јајца
100 мл павлака
1 шолја млеко
1 прашок за печиво
Сол по вкус
Путер за премачкување
Постапка:
Спанаќот измијте го убаво и кратко избланширајте го во врела вода со сол. Оставете го спанаќот малку да излади и процеден исечкајте го.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/D6BBC8D4-4D89-4621-A1FF-5116BAFB77EA-e1565427307277.jpeg)
Изматете ги јајцата и во нив додадете кисела павлака и млеко. Сирењето ситно издробете го и додадете го во смесата.
Во друг сад измешајте ги двете брашна, додадете прашок за печиво и посолете по вкус.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/A95F1D5C-6BA2-4778-9E8E-0CB71F2D4E03-e1565427355876.jpeg)
Течната смеса измешајте ја со сувите состојки и промешајте добро за да се изедначи.
Смесата излејте ја во намастена тепсија и печете во загреана рерна на 200 степени додека да биде печена.
Пред крајот премачкајте ја одозгора со путер. Сечете на коцки и послужете со јогурт, кисело млеко и сирење.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/13F96236-E350-42E2-BD04-3ABFE9CE3C1C-e1565427419310.jpeg)
Зељаница (Фото и рецепт: Sefka Rakic)
Македонска софра