Некои го нарекуваат спас за дијабетичарите, бидејќи овој напиток го регулира нивото на инсулинот. Истражувањето открило дека јаболковата киселина значително влијае врз регулирањето на шеќерот во крвта.

Симптомите од дијабетес тип 2 можат да вклучуваат мачнина, повраќање, краток здив или проблеми со видот. Како што расте нивото на шеќерот на крвта, така и овие симптоми стануваат поопасни.

Докажано е дека консумирањето на овој напиток го намалува нивото на шеќер во крвта после оброк.

Дијабетесот тип 2 значи дека лицето има оштетувања во панкреасот, како во производството на инсулин (недостиг на инсулин), така и во употребата на инсулинот од страни тела (инсулинска резитенција).

Кога панкреасот не може повеќе да ослободи доволно инсулин, нивото на шеќер во крвта расте. Со текот на времето тоа би можело да создаде разорувачки ефекти во организмот.

За среќа, постојат многу природни начини за да се намали нивото на шеќер во крвта, а докажано е дека употребата на јаболковата киселина токму тоа го прави.

Јаболковата киселина веќе со векови се користи како лек, а спектарот на лековитите својства навистина е долг. Еве како делува врз намалувањето на шеќерот во крвта:

Со консумирање на две супени лажици или една помача ракиена чаша, јаболкова киселина после оброк, значително се намалува нивото на шеќер во крвта и инсулинската реакција.

Во една студија објавена во Американското Здружение за Дијабетес, дополнително било истражувањето на дејството од консумирањето на јаболкова киселина после оброк.

Групата испитаници кои консумирале по супена лажица јаболкова киселина после оброк, имале значително подобри резултати од групата кои не консумирале.

“Анти-гликемискиот ефект од оцетната киселина која се наоѓа во јаболковиот оцет има својство да го намалува нивото на шеќерот во крвта. Оцетот ја зголемил чувствителноста на инсулин и значително го намалил нивото на гликоза и инсулин во крвта после оброкот” – гласи заклучокот од спроведената студија.

Напомена: пред консумирање на било какви природни лекови, посоветувајте се со вашиот лекар.