Постојана потреба за мокрење, пецкање при мокрењето, б олка во долниот дел од грбот, непријатен мирис на у рината, како и б олка во пределот над с рамната коска се само некои од симптомите на состојбата што најчесто ги погодува жените. Се разбира, станува збор за воспаление на мочниот меур.

Дури 75 проценти од жените добиваат воспаление на мочниот меур или циститис барем еднаш во животот, и тие се многу поподложни отколку мажите поради специфичната структура и положба на уреогени.талниот систем.

Имено, уретрата кај жените е многу близу до ваги-налните и ана.лните отвори и затоа е поподложна на развој на бактерии отколку кај мажите. Затоа жените често се б орат со оваа нималку пријатна состојба, што може да го отежне секојдневието.

Бактеријата која го предизвикува воспалението

Како доаѓа воспаление на мочниот меур и што треба да направиме ако се сомневаме на циститис, открива примариус д-р Далибор Шичин-Шаин, почитуван експерт по урологија.

Бактеријата ешерихија коли е многу честа причина за бактерична инфекција на уринарниот тракт. Спаѓа во групата колиформни бактерии, односно оние кои живеат во цревата (Ентерококус, Ентеробактер, итн.).

Постојаноста на E. coli во уринарниот тракт се забележува кај жени почесто отколку кај мажи. Типични симптоми се честа потреба за мокрење, пецкање и б олка, понекогаш со примеси на к-рв во урината.

Постоењето на бактерии во урината, но без никакви симптоми на воспаление, се нарекува асимптоматска бактериурија, вели д-р Чичин-Шаин.

Воспаление на мочниот меур најчесто се јавува ако жената била изложена на студ (подолговреме и студело или седела/газела на ладно) или после сек-*уален о днос, поради поголема изложеност на бактерии, а тогаш во многу случаи станува збор за краткотрајна иритација на мочниот меур.

Пијте до осум чаши вода на ден, ури.нирајте на секои 2 до 4 часа, пијте две чаши вода пред и две после сек-*уален о днос, изберете туш наместо бања и доколку е потребно, променете ги контра.цептивни средства.

Ако веќе имате симптоми како што се пецкање при мокрење, болка во долниот дел на грбот, непријатен мирис на ури-на, често мокрење, но и зголемена телесна температура, треба веднаш да го контактирате вашиот матичен лекар кој ќе ве упати на лабораториски тестови на к.рв и у рина, со што ќе добиете увид во вашата дијагноза.

Ако третманот исклучува предиспонирачки фактори на воспаление, како што се камења во бубрезите или мочниот меур, задржување на урина или во бубрезите или во мочниот меур, оваа форма на инфекција обично не бара третман.

Имено, бактериите перзистираат во организмот, но не му штетат. Друг проблем е ако овие бактерии се причина за повторливо воспаление со горенаведените заболувања. Тогаш е потребно да се исклучат и да се решат предиспонирачките фактори.

Доколку не се присутни, тогаш треба да се изврши продолжена терапија со уроантисептици, посочува д-р Чичин-Шаин.

Многу течности и медицински надзор

Добрата вест е дека кога имате инфекција на мочниот меур, можете самите да ги ублажите симптомите. Сепак, важно е да се има предвид дека не смееме да се „лекуваме“ без стручен надзор.

Доколку станува збор за блага иритација на уринарниот тракт, добар дел од проблемот може да се реши само со земање поголема количина на вода, уролошки чај (увин чај) и слично. Со големи количини на течности, симптомите ќе се намалат за неколку дена и без земање антибиотици.

Но, најчестата грешка е да се земаат антибиотици, „остатоци“ од домашна аптека, во несоодветна доза. По само една таблета, сите последователни уринокултури ќе останат сте.рилни и нема да може да се докаже кои бактерии го предизвикале воспалението, предупредува Примариус д-р Далибор Шичин-Шаин од поликлиниката Уроцентар.

Затоа, прво треба да се даде примерок од урина за да се создаде уринокултура, и само тогаш, доколку е потребно, по препорака на вашиот лекар, земете антибиотик. Кога ќе пристигнат наодите, лекарот ќе утврди дали пропишаната терапија е добра или треба да се замени.

Како да спречите повторливи инфекции на мочниот меур?

Штом почувствувате воспаление на мочниот меур и знаете колку е незгодно, треба да сторите сé што можете за да спречите да се повтори, а д-р Чичин-Шаин вели дека би било препорачливо да се следат овие правила, особено за жени кои доживеале воспаление повеќе од еднаш.

Пијте до осум чаши вода на ден; уринирајте на секои 2 до 4 часа додека целосно да го испразните моќниот меур; пијте две чаши вода пред и две после сек-*уален о днос; доколку е потребно, сменете ја контрацепцијата;

Не носете тесна облека во пределот на репро.дуктивните о ргани; не се потопувајте во када, туку туширајте се; секогаш бришете се од напред кон назад.

Во секој случај, ако се сомневате во воспаление на мочниот меур, дефинитивно треба да го контактирате вашиот лекар. Ако воспалението постојано се повторува, ако постојат и други состојби или ако вашето тело не реагира добро на третманот што го спровел матичниот лекар, тогаш е најдобро да се кон.султирате со уролог.