ПЕТОЛЕБИЕ за здравје, среќа и бериќет…Леб што се носи в црква за благослов…
Петолебието е стар македонски обичај кој ги спојува верата, традицијата и заедништвото околу трпезата.
Оваа посебна традиција, поврзана со велигденските пости, се одржува во црквите секој петок пред Велигден (освен пред Лазарева сабота), носејќи со себе длабока симболика и надеж за здравје, среќа и бериќет.
Петте лепчиња, заедно со маслото, виното и пченицата, се осветуваат со молитва, а потоа се делат меѓу семејството и пријателите, ширејќи благослов во секој дом, пишува НМД.

Интересни податоци
Петолебието го добило името по бројот на лебови – пет, што потсетува на библиската приказна за чудото на Исус Христос, кога со пет леба и две риби нахранил 5.000 луѓе.
Овој обичај е особено застапен во православните семејства во Македонија и се изведува за време на Вечерната богослужба пред празниците.
Според традицијата, благословот на лебот, пченицата, маслото и виното се моли да се умножи не само во домот, туку и во целиот свет, пишува НМД.
Обичаи и традиција
Секој петок во велигденските пости, верниците подготвуваат пет лепчиња – четири помали и едно поголемо – и ги носат во црква заедно со масло, вино, неварена пченица, пет свеќи и ливче со имиња на членовите на семејството.
Свештеникот ги осветува со молитвена песна, а потоа едно од лепчињата се враќа дома за да се подели меѓу домашните и гостите, пишува НМД.
Овој чин не е само религиозен ритуал, туку и момент на собирање и заедништво, каде се изразуваат желби за здравје, радост и исполнување.
Симболика
Петте леба ја симболизираат Божјата милост и изобилството што произлегува од верата.
Пченицата претставува плодност и бериќет, маслото – мир и исцеление, а виното – радост и духовна сила.
Заедно, овие елементи го отсликуваат циклусот на животот и благодарноста кон Бога.
Дрвениот печат (поскурник) со кој се украсуваат лепчињата често носи христијански симболи, дополнително нагласувајќи ја духовната димензија на овој обичај.
Рецепт за Петолебие
Потребни состојки:
– 750 г брашно (по потреба)
– 1 лажичка сол
– 1 лажица шеќер
– 1,5 кесичка сув квасец (или 3 лажици)
– 400-450 мл млака вода (прилагодете според брашното)
– НМД
ПОСТАПКАТА опишана во детали со рецепт од читателите на НМД можете да го прочитате во архивскиот текст ОВДЕ:
Петолебие за здравје, среќа и бериќет – се носи во црква, во петоците на велигденските пости
Во длабок сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот и квасецот. Постепено додавајте млака вода и замесете средно меко тесто кое не лепи на раце.
Покријте го тестото со крпа и оставете го на топло место да стасува околу 30 минути, додека да го удвои волуменот.
Премесете го тестото, поделете го на пет дела (четири помали и еден поголем), формирајте лепчиња и украсете ги со набрашнет поскурник.
Оставете ги да стасуваат уште 30 минути на набрашнет плех, па печете ги во загреана рерна на 180-200°C околу 20-30 минути, додека да добијат златна боја.
Петолебието е повеќе од обичен леб – тоа е симбол на вера, надеж и заедница.
Подготвувајќи го и делејќи го, семејствата не само што ја продолжуваат традицијата, туку и ја шират благословената енергија што овој обичај ја носи.
Следниот пат кога ќе го замесите тестото, повторете ја вашата молитва и желба – можеби токму во тој момент ќе се исполни! Имаме и видео рецепт од нашата членка „Орхидеја рецепти“: