Пеглани пиперки за зимница! Приготвени на овој начин, пиперката останува цврста и многу вкусна

1 шолја = 200 мл
1 шолјичка = 100 мл

Потребни состојки:

5 кг црвени меснати пиперки
5 шолјички масло
2 шолјички сол
2 шолјички шеќер
1 шолја есенција
2-3 главици лук
½ кесичка црн пипер во зрно
по желба некоја лута пиперка

Постапка:

Пиперките добро измијте ги, извадете им ги дршките и семето, па редете ги по ширина во еден поголем сад.

Секој ред наросувајте го со сол, шеќер, есенција и масло и така оставете ги поклопени да отстојат неколку часови. Ако ги исечете на долги парчиња – филети, ќе им биде потребно помалку време за саламурење.

Повремено пиперките добро промешувајте ги за да може декоја пиперка рамномерно да биде опфатена од оваа мешавина.

Пиперките или филетите редете ги во добро измиени и стерилизирани тегли, а помеѓу редете бел лук и лист од целер, по желба.

Наполнетите тегли дополнете ги со течноста која ја испуштиле пиперките и добро затворете ги со оригинални капаци, па наредете ги со останатата зимница.

Коментар на Сузана Коцевска:

”Filot se stava vo samata piperka se redi vo tendzere I so drugo tendzere odozgora se pritiska I se ostava Eden den, sledniot den se sobira vo tegli I se pritiskast, izmegu se stava magdonos, luk i na kraj se preliva tecnosta. Prekrasni se 😊”

Коментар на Зорица Стефанова:

”Najdobri I isprobani za 5 kg zelencuk 1 litar Bel ocet 400 gr seker 100 Sol 120 zejtin se stava da zvrie vonego se propusta pipero prethidno iscisten d seme u racki jaji da sneni boja se rede vi tegla u se stava luk magdanos pi zelba I salicil idizgora se prekuva so vrelata oredol I zatvira mizete vonego da stavatame u modar patlizan seckan pi dolzina nazdravje gi praveme veke 50 gidini.”

Коментар на Sanela Turkovic Tutic:

“Jas gi stavam na drug nacin gi cistam ,seme drska i sekoja piperka ja podmastuvam i gi redam vo tepsija i vo rerna malku da se zagreat ,na strana vo tendzere stavam ocet zejtin sol secer da izvrije posle vo tegli vreli gi redam i stavam magdanos bel luk se po malce i vodata so ocet i taka se do kraj gi polnam i i gi zatvram ehtra se tvrdi krckavi se piperkite i dolgo mozat da stojat”

Loading...