Медот содржи витамини, минерали и амино киселини кои се неопходни за правилно функционирање на клетките на нашето тело и затоа се смета за една од најхранливите намирници.

Обичај е секое утро да се јаде по една лажица мед на празен стомак и на тој начин да се обезбеди потребната енергија во текот на денот. Но, постои грешка која речиси сите ја прават, на која своевремено предупреди Павле Анѓелковиќ од Здружението на белградски пчелари.

„Медот содржи околу 20 аминокиселини, до 48 витамини и најдобро е полека да се стопи во устата, за жлездите во устата веќе да почнат да ги примаат овие состојки.

Кога медот е течен, тој има висока специфична тежина, па ако веднаш го голтнете може да ви предизвика стомачна болка, ќе ви падне тешко на празен стомак“, рече тој и објасни дека медот е најдобро да го земеме во цврста состојба, односно кога ќе кристализира.

„Медот во кристализирана форма се зема исто како храна, како што лебот се џвака. Не можете да го голтнете само така, тој е цврст и мора да се чува што подолго во устата. Кога ќе го стопите во устата, нема никакви проблеми.

А ако некому медот му прави проблеми во желудникот, тогаш најдобро е да го стопи и во малку топла вода и на тој начин да го испие. Така организмот ќе си ги земе сите важни состојки“, изјави Павле Анѓелковиќ и нагласи колку медот е добар за здравјето.

„Тој ги содржи сите најважни елементи. Во медот има сè што ви е потребно, кога ќе му се додаде и млечот можете да живеете од него.

Јас и моето семејство цело време јадеме мед, имам шест внуци од два сина, сите сме здрави и околу нас дома. Превентивен е и за разни работи во организмот, не плашете се од инфекции ако користите мед“, вели тој.

Прочитајте: „МЕДОТ НЕ СЕ ЈАДЕ И НЕ Е МАГИЧЕН НАПИТОК: Пчелар обелодени вистини и заблуди за пчелните производи“ОВДЕ.