Деновиве на социјалните мрежи се појави информација за несекојдневна инфекција кај лица кои пливале во областа Борик, во Задар. Повеќето пациенти имаат симптоми на цревни вируси како треска, дијареа или повраќање.

Некои велат дека циркулира стомачен вирус, а други тврдат дека болестите се предизвикани од испуштање на фекалии во морето.

Директорот Грго Пероња тврди дека од таа страна на хрватското крајбрежје со години нема канализација и дека целиот хотелски комплекс во Борик е поврзан со системи кои одат на исток, кон центарот на градот.

Што се случува тогаш, зошто се шират гласини дека капачите во песочниот залив на Борик и блиската плажа кон Дикл се „разбудиле“ со цревни проблеми и каков е квалитетот на морето на тие места, прашаа Бенито Пучар, менаџер на служба за здравје, екологија и заштита на животната средина при Институтот за јавно здравје Задар (ЗЈЗЗ).

Тој потврди дека неколкупати во последните две недели, поради појавата на информации дека некои луѓе имаат симптоми на вироза, го тестирале квалитетот на морето. – Редовното испитување на квалитетот на морето беше извршено на 21 јуни.

Тогаш резултатите покажаа дека морето во близина на хотелот „Донат“ е со „квалитет од втор степен“, а во заливот каде што песочната плажа е со „квалитет од прв степен“.

Други примероци се земени на 26 јуни на барање на управата на блискиот хотел, која повторно побарала тестирање бидејќи имало информации дека неколку лица кои се капеле на тие плажи имале симптоми на вирусот, како треска, дијареа и повраќање.

Покрај редовните показатели кои вообичаено ги тестираме во морето, а тоа се ешерихија коли и цревни ентерококи, додадовме и тест за стафилокок ауреус кој може да предизвика повраќање –

-изјави раководителот на одделението за здравствена екологија и заштита на животната средина при Институтот за јавно здравје Задар и додаде дека покрај редовната процедура за земање мостри од морето, која се зема на 30 сантиметри, но каде морето е длабоко еден метар, побарал да се земаат мостри и во плиткото.

Во овој комплекс ротавирус е потврден и кај децата, пишува Слободна Далмација. Прочитајте: Д-р Ристовска: Инкубацијата може да трае до 72 часа и да дојде до дијареа и повраќање – ОВДЕ.

Д-р Ристовска: Инкубацијата може да трае до 72 часа и да дојде до дијареа и повраќање