Овој природен лек е спомнат во Библијата, а познато е дека лекува многу болести

Сите знаеме дека маслинките, како и маслиновото масло, дека се здрави, па поради тоа си го најдоа своето заслужено место во многу препарати за лекување на болести во природната медицина, но и како додаток на многу вкусни јадења.

Ова речиси на сите ни е познато, но малкумина знаат дека маслиновите млади листови се исто така лековити и дека многу успешно лекуваат пневмонија, г онореја, туберкулоза, грип, менингитис, херпес, хепатитис Б и многу други болести, благодарение на најважната состојка која ја содржат, а тоа е Олеуропеин.

Исто така, благодарение на антипаразитските, антибактериските и антифунгалните својства на Олеуропеин, лисјата од маслинки се користат после опера-ција против разни инфекции, габи и бактерии.

Обичниот чај, направен од маслинови листови, е лек против пневмонија, г онореја, туберкулоза, грип, менингитис, хепатитис Б, херпес, синдром на хроничен замор, атеросклероза, ботулизам, маларија, чирови на желудник, дифтерија, инфекции на уринарниот тракт и енцефалитис.

Чајот од маслинови листови не само што ќе ви помогне во бор-бата против овие болести, туку исто така ќе го зајакне вашиот имунолошки систем и ќе ви обезбеди дополнителна енергија.

Овој чај треба да се кон-сумира после х емотерапија или кога сте под ст.рес и сакате да се опуштите. Ако имате маслиново дрво во вашата градина, соберете си листови, исушете ги а потоа чувајте ги во стаклена тегла до употребата.

Чувајте на ладно и темно место

Кога ќе сакате да направите чај, ќе ви бидат потребни петнаесет до дваесет маслинови ливчиња кои ќе ги прелиете со 200-300 мл врела вода. Зовријте ја водата, ставете ги листовите и варете уште 2 до 3 минути.

Оставете ги листовите да отстојат уште 10 минути, па процедете. Не ги оставајте листовите да стојат подолго! Овој чај може да се пие топол или ладен, засладен со малку мед, лимон или без ништо.

Пијте го секој ден за да почувствувате подобрување за различни заболувања. Чајот е препорачливо добар да се пие и превентивно. Има слаткаст вкус. Ливчињата за чај е најдобро да се берат во пролет кога се млади.

Измијте ги и исушете ги на воздух, а чувајте ги затворени во стаклена тегла. Тој е исклучително корисен за целиот организам и целокупното општо здравје, па затоа билкарите искрено го препорачуваат.

Бидејќи е комплетен на природна основа, нема некои несакани ефекти, па затоа можете слободно да го користите. Според најновите истражувања, чајот од маслинови листови има повеќе антиоксиданси отколку зелениот чај кој е на глас дека е еден од најдобрите.

Имено, историјата на оваа билка допира далеку во минатото, а станува збор за стебло кое може да живее и до 3 000 години. Лисјата од маслинките ги користеле и старите Египќани, а во Библијата се споменува маслинката повеќе од 1 000 пати.

Соединенијата во листот од маслинка го јакнат имунитетот, ја подигаат енергијата на организмот, поседуваат антивирусно, антипаразитско, антибактериско и антифунгално дејство, ги намалуваат или дури целосно ги отстрануваат и многу здравствени проблеми, го намалуваат кр-вниот притисок, концентрацијата на шеќер во к рвта и нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ).

pixabay.com
Loading...
Претходна статијаВишновка: ликер од вишни по рецептот на баба ми
Следна статијаГастроентеролог откри како најлесно се препознава месо кое е полно со концентрат: На 1 детаљ обратете внимание