Малкумина сакаат да се соочат со змија во својот двор. Може да се обидете да го спречите нивното појавување доколку внимавате на некои мириси кои можеби ги има во вашиот двор, а се привлечни за нив.

Без разлика дали бараат храна, засолниште, вода или сè од горенаведеното, змиите можат да бидат привлечени од одредени мириси и ќе го надушкаат она што им треба.

„Змиите првенствено ја „мирисаат“ својата околина преку процес наречен хеморецепција“, вели А.Х. Дејвид, експерт за змии. Тој објаснува дека не можат да мирисаат како луѓето со нос и наместо тоа користат посебен орган наречен „Јакобсоновиот орган“ или вомероназален орган.

„Тоа е поврзано со нивната уста и кога ќе го извадат јазикот, тие собираат честички од воздухот кои потоа се обработуваат преку овој орган. На крајот на краиштата, тие можат да најдат хемиски индиции или „мирис“ во нивната околина, пренесува Best Life.

Внимавајте на следниве мириси во вашиот двор кои можат да привлечат змии.

Измет од глодари

Змиите не се нужно заинтересирани за извори на храна како ѓубре или остатоци од храна, но нивниот плен е. И ако привлечете глодари, змиите може да дојдат по нив, бидејќи тие се еден од најголемите извори на храна за змиите.

„Мирисот на глодари како стаорци, глувци или хрчаци може да привлече многу видови змии, особено поголеми видови како што се смоковите (кај нас), или питони, боа и многу видови змии (во другите земји)“, вели Дејвид.

Тој забележува дека ако вашиот двор има многу мириси на глодари, како што се нивните измет или урина, тоа исто така може да го привлече вниманието на змиите, дури и ако самиот глодар повеќе не е присутен.

Птичји измет и птичји гнезда

„Змиите го следат мирисот на својот плен, и бидејќи повеќето змии се предатори од заседа, тие се населуваат во области каде што има мирис што го остава нивниот плен“, објаснува Дејвид. На пример, некои од змиите се хранат со јајца од птици, па „мирисот на птиците, нивниот измет или нивните гнезда потенцијално може да ги привлече овие видови“.

Базените со вода што луѓето понекогаш ги подготвуваат за птици можат да бидат особено привлечни за змиите бидејќи се полни со вода и ладовина, што е токму она што им е потребно на змиите за да останат хидрирани и да преживеат.

Водоземци и риби

Познато е дека змиите се хранат опортунистички. Во основа, тие ползат наоколу додека не наидат на свеж мирис или движење што често потоа станува нивен извор на храна. „За водни или полуводни змии, мирисот на водоземците, како што се жабите или рибите, може да биде привлечен“, вели Дејвид.

Како што споменавме порано, змиите исто така ги привлекува водата, па затоа е клучно да се одбие некое од овие суштества за да не се сместат и змиите.

Феромони на други змии

Не е изненадувачки што мирисите на змии ќе привлечат повеќе змии. „Змиите можат да насетат феромони, специјални хемикалии што ги ослободуваат животните од истиот вид“, вели Дејвид. Иако нема да се хранат со други од нивниот вид, тие ќе бидат повеќе излезени надвор.

Феромоните можат да сигнализираат многу работи, вклучувајќи ја и подготвеноста да се најде партнер. Машките змии може да внимаваат на женките, особено за време на сезоната на парење.

Мирисите мора да бидат свежи за да предизвикаат одговор на хранење или љубопитност. Кога ќе го изгубат мирисот, тие мигрираат на друго место за да најдат партнер или повеќе храна. Следно прочитајте: „Седеф трева, лекува, ги брка змиите и разни “ѓаволштини” од куќата“ – ОВДЕ.

Седеф трева, лекува, ги брка змиите и разни “ѓаволштини” од куќата