Никогаш повеќе нема да го фрлите из‘ртениот лук – експертите открија неверојатно лековито дејство! Иако многумина сметаат дека из‘ртениот лук треба да се фрли, Naturalcureshouse пишува дека дури тогаш лукот станува најефикасен.

Имено, лукот е зрел само кога ќе започне да ‘рти и тогаш неговите лековити својства стануваат поефикасни. Лукот е полн со антиоксиданти како алицин и алин. Корисен е да се јаде млад, стар, свеж исечкан во салати, но и печен. Во секоја состојба лукот си има одредени лековити својства со кои му помага на организмот.

Студија од Институтот за медицински истражувања покажала дека зрелиот и из‘ртен лук е одличен лек против габични и вирусни заболувања, како и гр-чеви во стомакот, дијареја, варење… Богат е со минерали и хранливи материи, помага при настинки и тpyeња и помага да се заштитат клетките на ракот.

pixabay.com

Иако многумина сметаат дека из‘ртениот лук треба да се фрли, Naturalcureshouse пишува дека дури тогаш лукот станува најефикасен. Имено, лукот е зрел кога тој започнува да ‘рти и тогаш неговите лековити својства стануваат поефикасни.

Експертите истакнуваат дека свежиот лук претходно исечкан или изрендан има најдобар ефект врз организмот. Кон-сумирајте го редовно во салати или изрендајте го, па додајте магдонос и малку масло за подобар вкус.

Здравствени ризици: еве кога треба да се избегнува лукот

Пациенти пред опера ција

Се препорачува пациентите кои треба да бидат подложени на опера-ција, да престанат да земаат лук најмалку две недели пред тоа, бидејќи може да дојде до продолжено крвавење.

Луѓе со низок кр-вен притисок

Лукот може да го намали кр-вниот притисок, така што теоретски, неговата кон-сумација може да предизвика пренизок притисок.

Луѓе кои имаат проблеми со црниот дроб

Иако лукот има антибактериско и антивирусно својство и може да y-бие бактерии и вируси, тој сепак, не треба да се користи во спречување на вирусот на хепатитис.

Имено, некои елементи содржани во лук може да предизвикаат стиму-лација во желудникот и цревата, што може да го инхибира лачењето на дигестивниот сок во дигестивниот тракт каде што влијае на варењето на храната и со тоа да се влошат симптомите кај пациентот со хепатитис, како што е на пример га-дењето.

pixabay.com

Покрај тоа, некои од неговите компоненти ги намалуваат црвените кр-вни зрнца и хемоглобинот, што значи дека прекумерната употреба на лук може да предизвика анемија.

Луѓе со болести на очите

Групата луѓе кои не треба да јадат лук се пациенти со болести на очите, особено оние со нарушено здравје. Традиционалната ки-неска медицина промовира дека редовното кон-сумирање лук во големи количини, на подолг временски период може да ги оштети очите и црниот дроб, но исто така може да предизвика губење на меморијата, тинитус и други здравствени проблеми. Значи, само умерено!

Луѓе со дијареја

Оние кои имаат дијареја треба да избегнуваат сиров лук, бидејќи неговиот состав може да ги стимулира цревата и да доведе до хронично воспаление и влошување на едемот. Ако пациентот има дијареја, тој треба да консумира лук во помали количини.

Бремени жени и доилки

Лукот е безбеден за употреба за време на бременоста, ако се зема во нормални количини. Сепак, не е познато точно која е безбедната до-за за време на бременост и доење бидејќи нема доволно веродостојни информации за неговата безбедност во овие случаи.