Оригинал запршка за грав…Не знам за вас, ама мене ми е најубава како што ја правеше баба ми…
Јадењата со запршка се дел од Балканската кујна и честопати се на нашата трпеза бидејќи и највкусни и најзаситни.
Па така на пример, варениот грав може да се приготви како вистински деликатес или како чисто промашување, доколку не го приготвите со добра запршка.

Гравот може да се запржи на неколку начини, а секој начин има свој посебен вкус. Во некои краишта запршката се прави со свинска маст, во други со сланина, некои ја прават со масло/вода и брашно, а кај некои нема дури ниту брашно.
КЛАСИЧНА ЗАПРШКА ЗА ГРАВ. Се приготвува од масло, брашно и мелен црвен пипер.
ЗАПРШКА СО КРОМИД И ДОМАТ. Прво гравот се вари, а потоа во друг сад се запржува 1-2 сечкани главици кромид додека да омекне, па се додава мелен домат и црвен мелен пипер.
ЗАПРШКА БЕЗ БРАШНО. Популарна е во некои краеви од источна Македонија, а се приготвува на следниот начин:
ПОСТАПКАТА опишана во детали за сите три начини можете да ја прочитате ОВДЕ: