Облози од зелка како лек: еве што ќе се случи ако ги ставите на гради, нозе, раце или врат!

Колку е здрава оваа билка говори податокот дека многумина зелката ја споредуваат со магнет, бидејќи ги „извлекува“ болестите од организмот. Доколку ги имате некои од овие проблеми, само ставете неколку листови зелка на проблематичното место и ќе се ослободите од маките.

Пред употреба листот од зелка избоцкајте го или малку изгужвајте го за да може да ги ослободи соковите од себе.

ОТОЦИ НА РАЦЕ И НОЗЕ

Ако имате проблем со отечени екстремитети, само обвиткајте ги со зелка и фиксирајте ги со завој. Се препорачува да преспиете со лист зелка на себе.

ШТИТНА ЖЛЕЗДА

Ако сакате да ја подобрите работата на штитната жлезда, пред спиење ставете лист зелка на вратот и завиткајте шал. Отстранете го наутро.

ГЛАВОБОЛКИ

Ставете лист зелка на болниот дел од главата и почекајте главоболките да поминат.

МАСТИТ НА ГРАДИ

Ставете лист зелка на градите и менувајте по потреба. Зелката ќе ја ублажи болката и ќе го повлече црвенилото.

ВОСПАЛЕНИЕ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВИ

Доколку имате силна грозница која не успевате да ја симнете со лекови, прекријте го градниот кош со листови зелка, а штом листовите се засушат, ставете нови.

ПОСЛЕДИЦИ ОД ИНЈЕКЦИИ

После примање пеницилин, на задникот честопати се појавуваат болни и тврди чворови. Листовите зелка можат во голема мера да ја ублажат и скратат болката.