Нутриционистот Предраг советува што да се јаде и пие после корона за да се спречи создавање на тромбови

Дали е исправно верувањето дека во текот на вирусна сезона не смее да се држат диети и како да се избориме со вишокот килограми, а притоа да не го нарушиме здравјето, советува најпознатиот нутриционист во Србија, Предраг Ненадиќ, дипломиран нутриционист, некогаше претставник на Здружението на нутриционисти на Југославија.

Како да ослабеме во време на пандемија, а притоа да не го нарушиме нашето здравје?

Мој предлог е спроведување на кето диета, односно одбегнување на храна која е богата со јаглени хидрати, а консумирање на храна богата со протеини и онаа која има делумно масли.

Кето диетата има функција да го контролира холестеролот, шеќерот во кр-вта, помага во намалување на килограмите, но го јакне и имунитетот. Кето диетата штити од вируси и вирусни инфекции.

Ова не е призна кажана од памет или некоја реклама, туку со оваа тема се занимаат големи престижни светски институции за време на пандемијата со корона вирусот. На неколку нивоа е докажано дека Кето диетата е исклучително значајна.

Знаете, претходно се сметаше дека диетите слабеењето не треба да се спроведуваат во период на вируси и разни болести, но тоа се однесува на онаа терапија и оние диети кои се базираат на рестрикција на поедини намирници.

За разлика од нив, кај оваа диета тоа не е случај, бидејќи подразбира рестрикција на јаглени хидрати, што значи дека ги трошиме мастите од нашето депо, со што доаѓа до создавање на кетони, кои воедно се и услов за нашето слабеење, но претставуваат и голем извор на енергија.

Исто така, овие кетони спречуваат воспалителни процеси што е многу важно во периодот со ковид 19, бидејќи го намалуваат ризикот од заразување. Кога сме во кетоза, нашите клетки лашат слуз која спречува појава на грип и сите останати сериозни индикации кога станува збор за болест.

Ова е многу важно за луѓето на возраст од над 60 години, како и за оние со послаб имунитет. За оние кои боледуваат од дијабетес, инсулинска резистенција, од кардиоваскуларни болести, но и за оние кои го прележаа вирусот корона.

Луѓето кои го прележаа овој вирус имаат проблем со создавање на тромбови, а правилната исхрана и со кето диетата може да се спречи нивното формирање. Во период на кетоза не може да дојде до создавање на тромбови, бидејќи кетозата е најиделната состојба за чистење на нашиот организам (за чистење на црниот дроб, кр-вните садови).

Вие сте голем заговорник на јаболковата киселина. Како овој оцет може да помогне да се избориме со корона вирусот?

Вирусите и бактериите не можат да се развиваат во човековиот организам во кисела средина. Нашата урина е природно кисела, па поради тоа не може да дојде до појава на развој на вирусо, па ниту на корона. Доколку нашата урина е кисела, ние нема да се разболеме.

Но, поради бројни случаи ние нашата урина ја разредуваме, а кога таа ќе стане алкална, тогаш ние сме мамка и лепак за вируси и бактериски инфекции. Од тие причини ја предлагам јаболковата киселина која не дозволува рН вредноста на нашата урина да ги премине тие 6,4 – вели нутриционистот во своето излагање.

Дали јаболковата киселина можат да ја користат и луѓе кои имаат анемија?

Како да не. Тука се наоѓаат 90% од супстанциите на јаболкото: железо, цинк, магнезиум…сето тоа го поттикнува нашиот организам да го јакне имунитетот и да ја намали анемијата. Јаболковата киселина е органска супстанција со силно влијание врн нашиот организам.

Таа им помага на луѓето кои имаат проблем со желудечната киселина. Има доста луѓе кои велат дека имаат гастритис, киселини во желудник, а тие не знаат дека во суштина станува збор за намалена желудочна киселина, а во овој случај, јаболковата киселина совршено помага.

Тоа доаѓа поради годините, храната, стресот, услови на живеење. А кога постои намалена желудочна киселина, тоа “капаче” кое се наоѓа помеѓу хранопроводникот и желудникот, тогаш се отвора, а содржината од желудникот се подигнува и навлегува во хранопроводникот и предизвикува да подригнуваме.

Кога имаме нормално силна киселина, до вакво нешто не доаѓа, а јаболковата киселина во тоа совршено помага. Јабоковата киселина исто така, помага за подобрување на работата на црниот дроб, панкреасот итн.

Како правилно се пие јаболковата киселина?

Тоа зависи од причината поради која го пиете оцетот. Пракса е наутро да се раствори лажица-две јаболкова киселина во чаша млака вода со лажица мед. Со медот се внесуваат многу корисни супстанции, но оние кои не можат да го користат медот, тогаш јаболковата киселина ја пијат само со вода.

Значи, 2 супени лажици јаболкова киселина растворете ги во чаша со млака вода и тоа испијте го наутро. Тоа е најдобро за детоксикација, но и за подигнување на енергијата.

Да резимираме: во текот на пандемијата вашиот совет е кето диета и јаболкова киселина?

Јаболковата киселина се пие во текот на целиот ден, ако сакате да ослабете. Ако јадете многу месо, за да не дојде до згрутчување на кр-вта, како последица од ковид, пијте јаболкова киселина која ќе ја разреди вашата к-рв.

Јаболковата киселина се пие и во Луголов раствор од јод, со што правиме перење и дезинфекција на нашата крв. Јаболковата киселина може да се пие во текот на целиот ден и тука не може да се претера.

Единствено не би им препорачал на трудниците да пијат јаболкова киселина, бидејќи ја подига дијафрагмата па би можеле да имаат некои пречки. А што се однесува до кето диетата: поентата е да ги исфрлите јаглехидратите, оризот, компирот, тестенините и лебот. Целото излагање на нутриционистот можете да го погледнете ОВДЕ.

Loading...