Инструкторката по пливање ги предупреди родителите да не ставаат крпа околу рамењата на своето дете веднаш откако тие ќе излезат од вода, а потоа објасни кои можат да бидат последиците од погрешното завиткување на детето.

Откако вашето дете ќе излезе надвор од базенот, родителите сакаат да го завиткаат во крпа за да се загрее, особено ако времето е ветровито, но инструкторката за пливање со сертификат ISR Ники Скарнати објасни зошто тоа не е добра идеја.

Во објава на TikTok, Ники го демонстрираше „правилниот начин за ставање крпа околу детето“ споредувајќи го со оној што го користат повеќето родители.

Разликите се минимални, тврди инструкторот, но тие потенцијално би можеле да го спасат животот на вашето малечко.

@scarnati.swim

Thats right! Make sure your towel is UNDER your littles arms. NOT on top. Follow along for more water safety content 🥰 #selfrescue #selfrescueswimming #selfrescueswim #watersafety #drowningpreventionawareness #drowningprevention #springhillisr

♬ original sound – Nikki Scarnati

Во видеото, Скарнати најпрво го демонстрира начинот на завиткување со крпа што го користат повеќето родители – ставање на крпата преку рамењата на детето.

Сепак, овој метод, тврди Скарнати, потенцијално може да биде штетен.

Ники објасни: „Ако случајно паднат во базенот така завиткани во пешкир, сите нивни екстремитети ќе бидат заробени под влажната крпа и нема да можат да испливаат.

Наместо тоа, прво треба да ги исушите рацете, а потоа да му кажете на вашето дете да ги крене рацете и да ги завитка во крпата – исто како што правите и вие кога ќе излезете од туш.

На тој начин, доколку завршат во вода, сè уште можат да ги користат рацете и нозете за да излезат на површината“.