Не сум јадела повкусни јуфки од овие: натопени во сос со пилешко месо, прсти да излижеш

Кремастата пилешка „Фетучини Алфредо“ е мојата омилена паста. На овој начин може да се приготвуваат јуфките или некои други тестенини по ваш избор. Ова јадење е поубаво дури и од оние што ги приготвуваат во ресторан, а многу лесно и едноставно се приготвува. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за 2 лица): „Фетучини“ тестенини или јуфки, 2 пилешки гради со средна големина, 1/2 главица кромид, 6 свежи шампињони печурки, 1 1/2 чаша неутрална течна павлака, 1/2 чаша млеко, 1/4 чаша (една рака) рендан пармезан, 1/2 лажица рендан лук, 2 лажици маслиново масло, 1 лажица путер, сол и црн пипер




ПОСТАПКА: Половина главица кромид исечкјате ја на ситни коцкички. Пилешките гради исечкајте ги на ленти или коцки со големина нешто поголеми од залак. Посолете го месото и запиперете го по вкус.




Печурките исто така, исечкјате ги на лентички. Во нелеплива тава ставете една лажица маслиново масло, па на умерено-средна температура запржете го пилешкото месо додека малку да зарумени.




Во тенџере со вода додајте една лажица сол и почекајте да зоврие. Дури кога убаво ќе врие водата, тогаш ставете ги фетучините или тестенините по ваш избор. Потребно е да ги сварите „ал денте“, а за секоја различна тестенина времето на готвење е означено на амбалажата.




Внимавајте да не ги преварите тестенините, па затоа стриктно придржувајте се до времето (откако ќе ги ставите тестенините, почекајте повторно да зоврие водата и започнете со мерење на времето).




Во нелеплива тава ставете една лажица маслиново масло и една лажица несолен путер. Загрејте на умерена температура, па додајте го ситно сечканиот кромид и пржете го со постојано мешање додека да омекне и замириса. Потоа додајте ги сечканите печурки.




Динстајте ги сè додека печурките да добијат златно-кафеава боја, а кромидот целосно се карамелизиа. Тогаш додајте го испасираниот лук (или ситно исечкан/изрендан) и динстајте уште малку. Додајте ја течната неутрална павлака, млекото и пармезанот.




Гответе на умерено средна температура со постојано мешање додека малку да згусне. Потоа додајте го пилешкото месо, промешајте убаво да се натопи, па посолете и запиперете по вкус. Потоа додајте ги сварените и процедени тестенини.




Мешајте внимателно, најдобро со долги стапчиња, додека тестенините да го впијат сосот (неколку минути). Послужете ги топли. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.




Претходна статијаШТРУДЛИ ЗА ВАСИЛИЦА: меки, ровки, излегуваат многу, а цела куќа е мирисна од нив
Следна статијаНи доаѓа Василица: еве што треба да не заборавите да направите