НАПРАВЕТЕ ГО ОВА СЕГА: Овошките ќе бидат здрави и заштитени од вошки и мравки…

Ако сакате да ги заштитите вашите овошни дрвја од болести и разни штетници, без употреба на хемиски средства кои се многу штетни за нашето здравје, тогаш овој рецепт е токму за вас.

Сакаме овошјето што го одгледуваме да биде безбедно за нашето тело. Сега е време да се започне превентивната заштита која долго време ќе го штити дрвото.

Една од незаменливите активности во овошните насади на голем број овоштари, во зимските месеци е варосувањето на стеблата.

Кога е вистинското време за варосување зависи од климатските фактори во самиот регион.

Тоа го правиме на почетокот на зимата кога сите лисја се паднати, а втор пат на крајот од зимата кога деновите се сончеви и топли и температурата е над 0 степени.

Така, и овие денови ги варосуваме нашите овошки затоа што сакаме да го забавиме движењето на вегетацијата најмалку 10 дена, бидејќи белата боја ги рефлектира сончевите зраци и го забавува движењето на вегетацијата.

Ефикасно го потиснува мовот на дрвјата, делува како средство за дезинфекција, а исто така делува и како репелент за глодари.

Кај младите дрвја, кои сè уште немаат дебела кора, белата боја значи многу дури и во текот на летните месеци, бидејќи поради одразот на сончевите зраци спречува изгореници на кората, што е многу важно во оние региони со топли лета.

Боењето треба да се врши во сушни денови кога температурата на воздухот е над 0 °C, бидејќи во во спротивно, варната мембрана замрзнува и се одвојува од дрвото.

ДСо варта се покрива не само стеблото (дрвото), туку и првите рамени гранки, па дури и пожелно е и некои 20-30 цм над нив, особено кај млади коскесто овошни дрвја.

Се прави исклучиво со четка, со која треба да се пополнат пукнатините на кората и споевите на гранките.

За време на варосувањето, смесата мора да се меша од време на време за да се спречи таложење.

Кога варосувате, бојата на дрвото ќе биде проѕирна бидејќи е сè уште влажна, но сушењето ќе доведе до појавата на посилна бела боја.

Смесата за варосуване ја правиме од жив вар, но може да се користи и градежна вар или креч.

Користиме и син камен, бидејќи ги уништува штетните габи, а мора да го користиме во комбинација со вар.

Па, еве го рецептот за подготовка на овој премаз за варосување на овошни дрвја.

Во 5 литри вода растворете 50 г син камен и 20 грама кујнска сол. Додајте 2 до 3 кг креч и добро промешајте за да се раствори. Треба да ја добиете конзистентноста како на видеото ОВДЕ или подолу: