Вака приготвениот компир е сочен и доста заситува. Ви препорачувам да го пробате!

Потребни состојки:

1,5 кг компири

500 мл павлака за готвење (хопла)

200 мл млеко

100 мл масло

1 супа во прав од печурки

Зачини: сув мешан зеленчук, црн пипер, магдонос

По желба: рендан кашкавал

Постапка:

Излупете го компирот и исечете го на тркалца. Зачинете со црн пипер и вегета, па измешајте убаво да се распореди.

Супата од кесичката истурете во павлаката и добро изматете да нема грутчиња, па додадете млеко и масло, ситно сечкан магдонос, па добро измешајте.

Компирот наредете го во тепсија 30 см, и преку него прелијте ја приготвената смеса.

Печете во загреана рерна на 200 степени 35-40 минути.

На кратко извадете надвор и обилно наросете рендан кашкавал, онолку колку што сакате. Вратете на уште 10-тина минути за да се растопи кашкавалот.

coolinarika.com