„Супа/чорба со пилешко е едно од јадењата кои мајка ми многу често ги подготвуваше и кои ги сакавме кога бевме деца. Како што многумина од вас знаат, јас сега не јадам месо, а одамна снимив рецепт за витаминска супа, т.е. чорба слична на оваа, но без месо.




Покрај неа, на мојот канал можете да најдете многу рецепти за супи, а сите потекнуваат од овие типови мајчини супи. Во случај да не јадете месо како мене, само изоставете го пилешкото и ќе добиете многу вкусна супа.” Фото и рецепт на Александра од Мојата Мала Кујна.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: околу 40 мл масло (или повеќе по желба), два поголеми моркови, 1 голема главица црвен кромид, 3 големи компири, 200 г грашок, 1 свежа црвена пиперка, околу 500 г пилешко, 1 коцка за супа или наместо тоа околу 15 г вегета или други зачини од зеленчук, половина лажица црвена слатка пиперка во прав, сол, црн пипер, магдонос, 2 ловорови листови.




ПОСТАПКА: Во едно тавче ставете околу 40 мл за да го покриете дното на тенџерето. Додајте два сечкани моркови на кругови, слободно користете поголеми моркови. Посолете го морковот само малку за полесно да се готви (со околу 2 г сол).




На тивок оган динстајте ги покриените моркови околу 5 минути. Кога ќе почнат да омекнуваат морковите, додајте го кромидот (ситно сечкан) и продолжете да динстате уште 4 минути.

Како што се пржи кромидот и омекнува, додајте ги компирите (излупени и исечкани на коцки) и пржете уште околу 2 минути. Во мојата чорба имаше 3 компири, но секако вие може да ги додавате и повеќе по желба.




Додајте околу половина лажица црвена слатка пиперка во прав и измешајте ја запршката. Потоа додајте околу 200 г грашок и ситно сечканиот свеж црвен пиперка. Откога ќе го додадете компирот, важно е често да мешате со лажицата за да не ви загори зеленчукот на дното.




Зачинете со околу 7 г сол, а потоа може да додадете повеќе ако ви фали. Зачинете со останатите зачини. Пржете на овој начин околу 5 минути. Во посебен сад сварете околу 500 г пилешко месо со една коцка зеленчук околу 15 минути и додајте го полуварено во тенџерето со зеленчук.




Мајка ми секогаш на овој начин ја подготвува супата, значи пилешкото никогаш не го додава свежо и живо, туку прво малку го проварува. Во пилешкото не се додава сол и други зачини, само една коцка за супа (може да биде зеленчукова).




Додајте малку магдонос (околу 2 китки). Истурете ја водата во која е сварено пилешкото и оставете сè да се вари околу 30 минути. Додека се готви супата, промешајте ја неколку пати за да не се залепи на дното на тавата.




Според овој рецепт, количината на масло и зачини одговара на количините на сите состојки, но по вкус може да додадете или да одземете. Пилешкото месо во овој случај беше многу масно и доволно беше околу 40 г масло.

Оваа чорбичка е многу здрава, се готви околу 1 час, 30 минути подготовка и 30 минути готвење. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.