Најпознатиот лаксативен џем: Рецепт за празнење кој брзо делува, дури и кај стари лица

Пациентите кои имале хроничен запек јаделе просечно по една лажица од овој џем дневно со што започнале поредовно да го празнат дебелото црево и на тој начин се намалила потребата од лаксативи, во споредба со оние кои не јаделе од овој џем.

Успехот бил толку голем што болницата продолжила да го користи како лек за запек. Оттаму, овој џем го добил името „медицински џем“. Овој извонреден џем со лаксативно дејство го осмислила канадската болница за ветерани во Квебек.

Успехот бил толку голем што болницата продолжила да го користи како лек за опстипација. Иако запекот е табу тема за која многумина не сакаат да зворуваат пред другите, па дури ни пред своите доктори, вистината е сепак, дека ова е чест проблем кој погодува многу луѓе.

Причините може да бидат: премалку вежбање, стрес, старост, лекови, некои витамини, премалку растителни влакна и вода во исхраната, но запекот може да биде и несакан ефект на некоја друга болест којашто треба прво неа да можете повторно да ги придвижите вашите црева.

Иако запекот може да ви се чини за безо-пасен, сепак тоа не е така, доколку овој проблем трае со месеци. Опстипација не е само целосен изостанок на екскремнтот, моѓе да се манифестира и преку тврда столица, тешка или ретка дефекација, чувство на нецелосно празнење и подуен стомак.

Значи иако се случуваат ретки, па дури и редовни празнења, тие се нецелосни, односно непотполни, а делови од стариот екскремент постојано остануваат во цревата каде гни-јат и продуцираат ток-сини.

Оваа состојба на опстипација и нецелосно празнење на цревата предизвикуваат бројни непријатни симптоми кои најчесто им се препишуваат на некои други состојби. Според статистичките податоци, приближно секоја десетта личност има проблеми со неправилна перисталтика на дебелото црево.

Запекот е многу важно да се излечи не само поради б олката и нерво-зата што ги создава, туку и затоа што отпадните материи во организмот треба да се исфрлаат што е можно побрзо.

Меѓутоа, понекогаш се случува да постои опстипација и покрај тоа што б олниот се придржувал до сите упатства, односно пиел доволно вода, внесувал диетални влакна и бил физички активен.

Во ваков случај многу е важно да се испробуваат и природните помагала, а да не се користат силни лаксативи, бидејќи тие не го решаваат проблемот на долг рок.

Напротив, можат да ја влошат состојбата доколку често се користат, бидејќи цревата може да станат толку многу мрзливи, што од таа состојба тешко се враќаат во нивната нормална подвижност.

Од овие причини канадската Ветеранска болница од Квебек започнала со испитување на природни лаксативи, а меѓу најдобриот се покажал токму џемот чиј рецепт можете да го прочитате подолу.

Овој лаксативен џем бил испробан на 40-мина постари луѓе кои имале запек. Секојдневно јаделе по една голема супена лажица од овој џем, наутро на гладен стомак, а потоа преку денот требало да испијат многу вода.

Кај овие луѓе дошло до големо подобрување и немале потреба од примена на лаксативи, за разлика од оние пациенти кои не го јаделе овој џем.

Потребни состојки: 150 г урми (една чаша), 150 г суви сливи (една чаша), 1,5 чаша зовриена вода (за погуст џем може и помалку вода)

Постапка: сувото овошје исечете го на поситни парчиња. Ставете ги во врела вода и варете додека смесата да се згусне. Добиената количина е пресметано дека би требало да биде доволна за 20 порции, односно 20 лажици за секој ден по една. Доколку има потреба, секако може да се користи и повеќе.

Во текот на денот потребно е да се испие поголема количина вода, но на празен стомак (не се препорачува пиење вода додека се јаде или веднаш после оброкот). Овој џем е погоден за сите возрасти. Може да го јадете така, да го намачкате на леб, да го додавате во јогурт, во овесни снегилки, во смути…

КОЈА Е ТАЈНАТА НА СУВИТЕ СЛИВИ И УРМИТЕ?

Сувите сливи имаат нутритивно и лаксативно дејство, а за таа цел се препишуваат дури и од самите лекари веќе со децении: „Потопете одвечет пет суви сливи, а следното утро испијте ја течноста и изедете ги сливите“, ќе ви речат постарите лекари.

Со нивно готвење во врела вода, се создава пријатен и корисен додаток на есенциите за чистење. Тие се богати со растителни влакна и сорбитол, од кадешто потекнува нивното лаксативно дејство. Тие го содржат дури 15 пати повеќе од другите плодови.

Сорбитол е вид ал-кохолен шеќер што може да го кон-сумираат и дијабетичари затоа што не бара лачење на инсулин. Во цревата, тој се преработува многу бавно и кога ќе стигне во дебелото црево, тол е обично полуобработен, што доведува до помеки столици.

Урмите честопати се прозиваат и како најздравите плодови на земјата. Тие се прекрасен извор на природни влакна што му се потребни на телото за добра функција на цревата. Според нивниот состав, урмите се вистинска природна мултивитаминска смеса, која можат да ја користат деца и возрасни. Од анемија, преку висок кр-вен притисок, холестерол, сè до р ак.

Урмите ја балансираат столицата и исто така се користат како лек за дијареја, но исто така, и за тврда столица. Во САД, може да се најдат урми спакувани во мали шишиња како лекови за запек. Исто така, може да се користат за лекување на цревни заболувања, подобрување на функцијата на цревата и помагаат во развој на корисни бактерии во цревата.

pixabay.com

Совети за исхрана за постигнување на редовна перисталтика на дебелото црево

Пијте многу вода. Јадете храна богата со растителни влакна: овошје, зеленчук, овесни снегулки и ‘ркулци. Постепено внесувајте влакна во вашата исхрана и избегнувајте лаксативи бидејќи постојат многу природни методи кои можете да ги користите за да си помогнете себе си. Избегнувајте кофеин и млеко.

pixabay.com
Loading...
Претходна статијаЧАЈ-МЕВЛЕМ ЗА БУБРЕЗИТЕ: Не пропуштајте да го направите и спречете воспаление
Следна статијаНајпознатиот балкански билкар: Во природата има лек и за она што си мислите дека е неизлечиво