За да дознаете навремено дали во себе имате рак, обратете внимание на следниве симптоми. Ракот лесно може да се препознае на нашите раце или дланки.

Голем проблем се јавува кога дланките ќе станат суви, односно кожата ќе почне да пука. Иако користиме хидрантни креми, тие и натаму остануваат такви. Ако ви се случува вакво нешто, веднаш обратете се на лекар. Исто така, постојаното лупење и пукање на кожата е знак веднаш да се обратите на лекар.

СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАЊЕТО – Колку луѓе на светот би биле помалку болни доколку навремено ги „читале “ сигналите кои телото секојдневно им ги испраќа.

Уште во античко време само најмудрите биле здрави а не пиеле никакви лекови ниту оделе на операции. Едноставно, луѓето само слушале што им говори телото.

Ова се 7 симптоми на рак кои се појавуваат во првата, рана фаза кога е можно да се победи оваа болест многу полесно:

ПРОМЕНА НА КОЖАТА

Неочекувани промени на кожата може да бидат знак за рак на кожата. Тие вклучуваат појава на грутчиња на дојките и под пазувите, јадеж од непознато потекло, појава на „влажен“ чир на телото, ненадеен раст на бенки и промена на нивниот облик и боја.

КОНСТАНТНА КАШЛИЦА

Упорната кашлица која со месеци не поминува може да биде првиот знак за рак на бели дробови. Се манифестира со ненадееен губиток на тежината и апетитот а во подоцнежна фаза почнува да се искашлува крв.

ЈАДЕЖ НА КОЖАТА

Секојдневниот јадеж во ноздрите може да биде знак за тумор на мозокот, додека јадеж во пределот на гениталиите може да има врска со грлото на матката или јајниците.

ПРОМЕНИ ВО ДИГЕСТИВНИОТ СИСТЕМ

Столица со слуз, подуеност после оброк, тапа болка во пределот на абдоменот, се’ се тоа знаци поради кои мора да посетите лекар и да се испитате.

ПРОМЕНИ ВО МОКРЕЊЕТО

Дека бубрезите сериозно се заболени, може да се види доколку се забележи крв во урината, а ко е повишен крвниот притисок и постои хроничен умор.

ГУБИТОК НА ТЕЖИНАТА И АПЕТИТ

Првата фаза за рак на желудник носи со себе ненадеен губиток на тежина и апетит, одбојност кон месо, анемија, како и рапидно зголемен број на гасови.

КОНСТАНТНА БОЛКА ВО ГРЛОТО

Почетната фаза на рак на грлото е можно да се забележи ако постојано имате потешкотии при голтањето и дишењето, губиток на гласот и лош здив.