Пред да посегнете по соларникот, прочитајте какви видови сол постојат и кои се најдобрите за вашето здравје. На тој начин ќе знаете како да ја изберете вистинската.

Камена (рафинирана) сол. Се добива од рудник за сол. Овие „рудници“ се подземни локации на кои претходно била таложена сол, односно региони кои некогаш биле покриени со море или солено езеро. Камената сол има сива боја. Од неа се добива рафинираната, односно најчесто користената сол.
Се добива со одвојување на натриум хлоридот од камената сол, која не е доволно чиста за да се користи во исхраната. За време на овој процес, се отстранува целата несакана содржина, па рафинирата сол е една од најчистите видови сол, но содржи и најмалку минерали, бидејќи се отстрануваат при обработката. Претежно има бела боја.
Иако обично ја нарекуваме „кујнска сол“, оваа сол почесто се користи и е поважна за индустријата. Се користи во производството и преработката на хартија, како додаток на бои за ткаенини и постелнина, и во производството на сапуни и детергенти.

Прекумерното конcyмирање на оваа сол доведува до жед и задржување на водата. Натриумската сол е ток-сична за возрасни во д оза од 12,357 г / кг на ден.
МОРСКА СОЛ. Морската сол се добива од морска вода во солани, така што во пролетта, морската вода се испушта во специјално дизајнирани базени. Во текот на пролетта и летото, водата испарува и останува на дното. На есен, се собира во процес наречен „берба“ на сол.
Морската сол се смета за највкусен и најздрав вид на сол. Оваа сол е богата со минерали и јод, неопходни за човечкото тело. Морската сол е многу корисна за метаболизмот, срцето и бубрезите, како и за чистење на клетките и кожата. Бања со морска сол (со додавање на некои етерични масла и камилица, јасмин или лаванда) помага при разни заболувања на кожата, како што се невродерматитис, ревматизам.
ХИМАЛАЈСКА СОЛ. Исто така се нарекува „бело злато“, бидејќи се смета за најчиста на светот. Хималајската сол е розова по боја и во форма на кристали. Таа помага да се регулира и намали кр-вниот притисок и шеќерот во кр-вта. Има корисен ефект врз нер-вниот систем. Позитивните аспекти на хималајската сол се непроценливи.
КАФЕАВА СОЛ. Кафеавата сол е богата со антиоксиданси. Се препорачува за лица со хипертензија и атеросклероза, како и во случаи на мозочен у дар и срцев у дар. Оваа можеби е највкусната сол, но и најбогата со минерали.
КАЛИУМОВА СОЛ. Се наоѓа во многу видови зеленчук како природна состојка. Калиумовата сол се користи во комбинација со диететска сол заедно со натриум, со цел да се усогласи балансот на водата во човечкото тело.
Како таква може да се најде во малопродажба. Се препорачува да не се користи самостојно, бидејќи нејзината независна консумација може да предизвика опс-но високо ниво на калиум во организмот.
ЈОДИРАНА СОЛ. Јодираната сол се користи кога има недостиг на јод во телото. Ова може да се случи поради недоволен внес на јод со храна (т.е. храна добиена од почва сиромашна со јод) или поради радиоактивна конта-минација. Недостигот на јод влијае врз функцијата на тироидната жлезда. Сите соли за јадење на нашиот пазар се јодизирани.