Оние кои имаат проблем со постојано воспаление на непцата, имаат поголеми шанси да заболат од дијабетес, кардиоваскуларни заболувања, болести на срцето, плуќата, како и компликации во бременост.

Особено сериозен проблем во усната празнина, на кој треба да се обрне исклучително внимание е појавата на таканаречени “Џебови”, бидејќи џебовите значат и почеток на парадентоза, која пак доведува на предвремено губење на забите!

Парадентозата е болест на забите која го оштетува непцето, но не само забното месо туку и коската, како и останатата структура на забите и околу забите.

Воспалението на забното месо (гингивитис) е само ран симптом за поголеми проблеми.

Оваа болест може целосно да се излекува само доколку покрај себе го имате вистинскиот лек и упорно и навремено се лекувате, со што би можеле да спречите и многу други болести, вклучително и губиток на забите.

Многу важен момент при одржувањето на хигиената на вилицата и особено џебовите е ОВА помагало, за чие значење ќе ви ја пренесеме пораката на нашиот читател, Петар од Скопје:

– На возраст сум од 43 години и пред отприлика 3 години започнаа моите проблеми со џебовите!

Приметив дека многу често ми се воспалуваат непцата над шестките од горната и долната вилица. Придружен ефект на оваа појава беше непријатниот мирис од устата, што особено ме фрустрираше.

Проблемот стануваше драматичен, особено после континуирана неколкудневна консумација на месо, но и на јаткасти плодови.

Се обидував со да ги исчистам забите со чепкалки, конец, четка за заби, но безуспешно. Одев на стоматолог, кој кога ќе ми ги исчистеше забите, проблемот се смируваше, но по неколку дена повторно се актуелизираше.

Тогаш, мојот матичен стоматолог, ми ги препорача интерденталните четки за заби. И, тоа за мене беше вистинско откритие!

После секој оброк, а особено навечер, пред спиење, јас ги чистам забите со овие мали четкички и верувајте, го решив мојот долгогодишен проблем.

Веќе со месеци немам воспалени непца, мирисот на здивот ми се нормализира и конечно, можам да ја консумирам мојата омилена храна, без да стравувам дека потоа ќе имам проблем со гингивитис и болки во усната празнина.

Во аптеките, можат да се набават овие интердентални четкички во различни големини, па така, во зависност од големината на џебот, ќе имате и соодветна четкичка!