Многумина одамна учеле математика и ги заборавиле знаците и предностите во некои операции.

Многумина не знаат да ја решат оваа едноставна задача или даваат различни одговори, па така дојде до големи расправи на интернет.

Сепак, доколку ги знаете математичките правила, многу едноставно ќе ја решите оваа задача зошто воопшто не е тешка.

Оваа слија се појави на неколку Фејсбук страници и групи и предизвика голема дискусија не само помеѓу луѓето, туку и помеѓу студентите кои активно ја практикуваат математиката.

Се создаде голема полемија за решавањето на оваа задача а многумина се збунија на најосновните работи. Потребно е само да се знае која математичка операција има предност и потоа сè е лесно.

Па еве предизвик за вас: Решете ја оваа задача и пишете го вашиот одговор во коментар. Дали беше супер-лесно или сепак ви беше потребно за да размислите?