Живееме во време кога голем број луѓе значително ја губат својата коса. Порано во групата зафатени со алопеција, најчесто се среќаваа мажи со генетска предодреденост за тоа, но денес, освен нив, сè повеќе со овој проблем се соочуваат и голем број од женската популација.
„Во најголемиот број случаи, како причина за опаѓање на косата и кај мажите и кај жените, е нешто што се нарекува „андрогени хормони“. Секако, тука е и генетската предиспозиција која се нарекува „андрогена алопеција“, а во овој случај многу малку може да се помогне“, вели д-р Марио.
„Меѓутоа, сите останати лица кои од некакви причини започнале да ги губат „андрогените хормони“ е забележано дека истовремено започнале и да ја губат косата. Во овој случај станува збор за недостиг на некои важни нутриенти во организмот, па за среќа, кај таквите случаи може да се помогне“, вели д-р Марио Лабудовиќ.
„Станува збор за еден исклучително важен минерал за нашиот организам, кој освен што е одговорен за целокупното здравје и имунитет на нашето тело, туку и од неговиот внес зависи и здравјето и квалитетот на нашата коса.
Овој минерал е присутен во сите ткива и opгани и клеточна течност: се содржи во мускулите, коските, бубрезите, црниот дроб, очите, кожата, косата и др. Станува збор за минералот цинк.
Недостигот на цинк во организмот честопати е поврзан со губитокот на коса. Како да забележите дека во организмот ви недостига цинк? Пред сè дефицитот се манифестира преку губење на сетилото за вкус и мирис.

Станислава Михова
Меѓу другото, овој минерал е од особена важност за нормализација на функцијата на нашите хормони, за зајакнување на имунитетот, мускулите, црниот дроб, бубрезите и срцето, но и како што кажавме на самиот почеток, за здравјето на самата коса“, објаснува д-р Марио.
„Цинкот е најдобро да се внесува преку исхраната или со суплементација. Најмногу се содржи во семето од сончоглед, ленено семе, семки од тиква, риба, зеленчук, некои видови овошје и сл. Треба да се одбегнува храна со додатоци на шеќер, со нездрави масти, бело брашно, бел ориз, масно месо“, советува д-р Марио.
Коментар на Драгица Крстиќ: „Да го споделам моето искуство. Јас со години користам цинк и сите се чудат како во мојата 67 година имам така квалитетна коса. Но, многумина не знаат, па добро е што ова им го советувавте. Јас го користам овој минерал во зависност од ситуацијата и состојбата на организмот.
Ако постои ризик по здравјето како што е тоа сега на пример, го користам во вид на таблети, но се трудам тоа да биде од растително потекло и повеќето во облик на цитрати или пиколинати, бидејќи така подобро се апcopбира. Ако го земам во комбинација со витамин Ц, селен и бакар тогаш тоа го правам наутро после појадок.
Ако го земам посебно, тогаш тоа е навечер. Кога се зема посебно особено дава ефект за брзо зараснува на ра-ни после опера-ција или некоја друга хи-руршка ин-тервенција со тоа што е потребно да се започне со конcyмација пред одење на истата. А инаку, во нормални услови доволно е да се земат по 2-3 бразилски ореви дневно и со тоа ги обезбедувате дневните потреби.“