Мекици готови за половина час, без чекање тестото да стасува, не впива масло во пржењето

Фото и рецепт: Верица Николиќ – мекици готови за половина час.

Ова е еден од подобрите рецепти за брзи мекици кои се одлични за појадок или вечера. Она што е најдоброто кај нив, освен што се многу вкусни, е тоа нека не се масни и не впиваат масло додека се пржат.

Loading...

Потребни состојки:

520 г меко брашно Т-400
200 г јогурт
200 мл млеко
½ коцка свеж квасец (20 г)
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
масло по потреба

Постапка:

Во топло млеко растворете лажичка шеќер и издробете го квасецот. Промешајте за и тој да се раствори, па оставете 10-тина минути на топло место за да се активира.

Во сад за месење ставете брашно, додадете сол, јогурт на собна температура и активираниот квасец. Замесете тесто. Тестото замесувајте го со постепено додавање на брашното, треба да биде меко, а да не се лепи на раце (додадете околу 2 лажици брашно).

Замесеното тесто префрлете го на набрашнета површина и развлечете го во правоаголна кора со дебелина од 3-4 мм. Тестото исечете го со остар нож на облици по желба.

Во одговарачки сад ставете масло да биде со 1 см длабочина и загрејте го на средна температура. Во загреаното масло спуштајте ги исечените парчиња тесто. Пржете додека од двете страни убаво да зарумени, а потоа мекиците вадете ги во соодветен сад. Нема потреба да ставате хартија, бидејќи тестото не впива масло. Послужете ги со јогурт, млеко, џем, крем, со сирење…

Фото и рецепт: Верица Николиќ

Loading...