Рецепт и видео презентација на Ивана од Шерпица – Пита со пилешко месо и моркови: „Мојот маж лудува по оваа пита! Овој рецепт мора да го испробате. Питата е многу вкусна а се приготвува од интересна комбинација од бело пилешко месо и моркови“, наведува Ивана.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5769.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5771.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5772.jpg)
Потребни состојки: 500 г кори за пита, 500 г бело месо, 500 г моркови, 2 главици кромид, сол, црн пипер, сув зеленчуков зачин, 150 мл масло. За прелив: 2 јајца, 1 лажица брашно, 50 мл масло, 400 г кисело млеко (може кисела павлака или јогурт), 100 мл млеко и 1 лажичка прашок за печиво
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5773.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5774.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5775.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5776.jpg)
Постапка: Исчистете ги двете главици кромид и ситно исечкајте ги. Кромидот ставете го во голема тава, прелијте го со малку масло и ставете го на оган да се запржи додека да се карамелизира. Морковот измијте го и изрендајте го, па додајте го во пржениот кромид.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5777.jpg)
Морковот пропржете го кратко додека да омекне, па додадете го белото месо кое претходно многу ситно сте го исечкале (а може и сомелено). Пржете со постојано мешање додека да се разбие убаво месото за да не останат грутчиња. Зачинете со лажичка црн пипер и две лажички сув зачин, по вкус.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5778.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5779.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5780.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5781.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5782.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5783.jpg)
Посолете по вкус и промешајте. Започнете да го приготвувате преливот: изматете две јајца со жица, па додајте 400 г кисело млеко или 300 г кисела павлака разматена со 100 мл млеко или 200 мл јогурт. Промешајте и додајте 50 мл масло за готвење и 100 мл млеко.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5784.jpg)
Во смесата додадете и една до врв полна лажица брашно. на крајот додадете една кафена лажичка прашок за печиво и добро изматете додека да се разбијат сите грутчиња. Густината на смесата треба да биде како онаа на јогурт (или смесата за палачинки).
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5785.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5786.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5787.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5788.jpg)
Големиот плех од рерна намастете го со масло за готвење и веднаш ставете една кора преку целата површина. Кората прелијте ја со малку од приготвената смеса, премачкајте, па поклопете со нова кора. Повторно нанесете малку од преливот и рамномерно премачкајте.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5789.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5790.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5791.jpg)
Ставете ја третата кора, па врз неа рамномерно распоредете во тенок слој од приготвениот фил со пилешко месо и моркови. Врз овој фил повторно наредете три кори, секоја претходно прелиена со приготвениот прелив, освен третата преку која се нанесува филот од месо.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5792.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5793.jpg)
Постапката повторувајте додека имате материјал, но најдобро е претходно да преброите колку кори имате, па приближно да го поделите филот за да можете подеднакво да го распоредите. Во преливот кој малку ќе ви остане додадете една лажица масло.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5794.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5795.jpg)
Наредената пита исечете ја на коцки со големина по ваша желба, па прелијте ја со преостанатиот прелив. Оставете ја питата 20-тина минути за да омекнат корите и да го впијат преливот и соковите, а за тоа време вклучете ја рерната да се загрева на 220 степени.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5796.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5797.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5798.jpg)
Ставете ја питата да се пече во добро загреаната рерна, а после половина час кога добро ќе зарумени извадете ја од рерната. Оставете малку да подизлади, па уште еднаш исечете ја и послужете ја. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5799.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5800.jpg)