Малку позната намирница која може да го сузбие ракот, а има повеќе калциум и од млекото

Дали е можно во една мала природна намирница да се наоѓаат толку лековити нутриенти?

Станува збор за рогач, а на повозрасните лица им е многу добра позната билка. Рогачот е идеална храна “за преживување” бидејќи не бара некои посебни услови за складиштење, се прави без подготовки, а да не говориме за здравствените благодети.

Последниве години воскресна од заборавот и сега е познат како “здраво чоколадо” – рогачот е намирница која буквално лекува поради големата количина на антиоксиданти кои ги содржи, но поради хранливите материи.

Поради најмалку 6 антиоксиданти кои делуваат како заштитни средства за клетките, рогачот има значителен антиканцероген ефект кој спречува создавање на тумор.

Loading...

-Изобилува со калциум, па на 100 грама содржи дури 350 мг калциум. На пример, млекото на 100 мл содржи само 130 мг калциум.

-Рогачот не содржи оксална киселина како што содржи чоколадото (Оксалната киселина ја намалува можноста телото да го апсорбира калциумот).

-Иако рогачот е доста сладок, содржи 60% помалку калории од чоколадото.

-Содржи висок процент на природен шеќер.

-Содржи витамини од групата Б, калциум, магнезиум, фосфорна киселина, железо, бакар, хром…

-Содржи танини, влакнести супстанции како што е лигнинот кој го сузбива холестеролот, а има и позитивни ефекти на глукозата во крвта и се користи против дијабетес и дебелина.

-Рогачот е исто така полн со растителни влакна кои обезбедуваат правилно варење на храната и го смируваат желудникот.

-Не содржи глутеин, ниту кофеин.

ТЕРАПЕВТСКИ ДЕЈСТВА НА РОГАЧОТ

-Се користи во лекување на астма, бидејќи усшешно ја сузбива кашлицата и настинката, па затоа се користи како база на многу сирупи против кашлица.

-Поради ноското ниво на масти е идеална намирница за сите кои се на диета.

-Рогачот исто така го подига либидото, но и бројот на сперматозоиди.

-За разлика од чоколадото, не ги влошува симптомите на стрес, плитко дишење и аритмија.

Loading...