Фото и рецепт: Гордана Марковиќ
Потребни состојки:
250 г мелени бисквити
150 г шеќер во прав
100 г путер или маргарин
2 лажици какао
малку арома од рум
100-150 мл некој сок, било кој
за глазура:
100 г чоколадо
2 лажици масло
Постапка:
Сите состојки ставете ги во еден подлабок сад и измешајте ги додека да се соединат во хомогена смеса. Сокот се става последен и постепено се додава додека се меша. Треба да се добие убава хомогена смеса која не се лепи на раце.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/IMG_3317.jpg)
Добиената смеса оставете ја во фрижидер најмалку половина час да се стегне убаво. Потоа од неа вадете и формирајте топчиња. Најубаво е да ги мерите на кујнска вага за да ви бидат исти.
Топчињата треба да тежат приближно 20 грама. Со раката врз работната површина формирајте мали конусни капи. Растопете 100 г чоколадо, додадете 2 лажици масло, добро промешајте и натопувајте ги врвовите во глазурата. Украсете со готови цветчиња кои можете да ги купите во поголемите маркети.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/IMG_3318.jpg)
Од истата смеса можете да правите и обични бомбици и да ги валкате во мелени бисквити, кокос, чоколадни трошки, мелени ореви или било што по ваш вкус, а можете да ги оставите и така, превкусни се.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/08/IMG_3319.jpg)
Мињони (Фото и рецепт: Гордана Марковиќ)