МАКЕДОНСКИ КОЛАЧ, ПОСЕН И МИРИСЕН…Традиција која ги спојува генерациите…
Овој македонски посен колач е вистинска класика што носи топлина и спомени во секој дом.
Мајка ми го правеше за посни слави, а денес јас го подготвувам и за обични денови, затоа што едноставно не можам да му одолеам на неговиот неодолив вкус и арома.
Мирисот на цимет, ореви и суво грозје додека се пече го исполнува домот со чувство на празник, а сочноста по преливањето со шербет го прави вистински деликатес за секое годишно време.
Едно од најубавите нешта кај овој рецепт е неговата едноставност – не бара посебни вештини, а состојките се лесно достапни, пишува НМД.
Се подготвува брзо, без комплицирани техники, па дури и почетници во кујната можат да го направат со леснотија.
Вкусот? Совршен баланс на слатко и ароматично – гризот му дава нежна текстура, оревите и сувото грозје додаваат богатство, а циметот внесува топлина што ве гали на душа.
Потребни состојки:
(За мерење се користи шолја од 150 мл)
– 5 шолји газирана вода
– 5 шолји брашно
– 3 шолји масло
– 3 шолји пченичен гриз
– 1 лажичка цимет
– 100 г сечкано суво грозје
– 100 г сечкани ореви
– 1 прашок за печиво
– НМД
За шербет:
– 250 г шеќер
– 1 ванилин шеќер
– 250 мл вода
За посипување (по желба):
– 50 г сечкани ореви
Постапката од архивскиот текст со фотографии можете да ја прочитате ОВДЕ:
Во голем сад просејте ги 5-те шолји брашно заедно со прашокот за печиво и лажичката цимет.
Додајте ги 3-те шолји гриз, 100 г сечкано суво грозје и 100 г сечкани ореви. Сè убаво промешајте за да се соединат сувите состојки.
Во средината на сувата смеса направете мала вдлабнатинка. Во неа излејте ги 5-те шолји газирана вода и 3-те шолји масло.
Со жица за матење или миксер на ниска брзина измешајте додека да добиете хомогена смеса. Тестото треба да биде средно густо и лесно да се излева.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Земете плех со димензии 25х35 см, обложете го со хартија за печење и излејте ја смесата рамномерно.
По желба, одозгора посипете 50 г сечкани ореви за дополнителен вкус и декоративен изглед.
Печете 35-40 минути, или додека чепкалка забодена во средината да излезе сува. Откако ќе се испече, оставете го колачот да се излади во плехот.
Во меѓувреме, во мало тенџере ставете 250 г шеќер, 1 ванилин шеќер и 250 мл вода.
Варете на средна температура околу 3-4 минути, додека шеќерот целосно да се растопи и сирупот малку да згусне.
Врелиот шербет прелијте го врз изладениот колач, рамномерно распоредувајќи го.
Оставете го колачот на собна температура неколку часа за да го впие сирупот и да стане уште посочен.
Сечете го на коцки, триаголници или каква форма сакате – или пак земете лажица и уживајте директно од плехот!
Овој колач е вистинско уживање за сетилата – сочен, мек и полн со вкусови што се топат во уста.
Гризот му дава уникатна текстура, циметот внесува топла арома, додека оревите и сувото грозје додаваат крцкавост и природна слаткост.
Шербетот го заокружува искуството, правејќи го колачот неодоливо влажен и сладок, но не претерано. Совршен е со чаша кафе или чај, или пак самостојно како задоволство во секој момент од денот.