Прекрасен, брз и многу вкусен колач!
Потребни состојки:
Мерка е чаша од 250 мл
1 чаша масло
2 чаши шеќер (може да намалите и на 1 шолја, зависи колку сладок го сакате колачот)
2 ванилин шеќер
4 жолчки
2 чаши јогурт
2 чаши брашно
2 чаши мелен мак
1 прашок за печиво
За чоколадна глазура:
150-200 г чоколадо за готвење
1-2 лажици масло
Постапка:
Помешајте ги сите состојки за бисквитот: шеќер, масло, ванилин шеќер, жолчки, брашно, мак, прашок за печиво и јогурт.
Излејте во среден плех обложен со хартија и печете на 180 степени околу 40 минути.
Кога ќе излади украсете по желба. Можете да наросите со шеќер во прав, а можете да прелиете чоколадна глазура (чоколадото растопете го на пареа и додадете малку масло).
Од белките што ќе ви останат можете да направите пуслици (целувки) или да ги замрзнете па да ги искористите за некој друг колач.