МАК КОЛАЧ – мерки на чаша, се микса за 5 минути и се пече

Потребни состојки:

Loading...

Мерка е чаша од 250 мл

1 чаша масло

2 чаши шеќер (може да намалите и на 1 шолја, зависи колку сладок го сакате колачот)

2 ванилин шеќер

4 жолчки

2 чаши јогурт

2 чаши брашно

2 чаши мелен мак

1 прашок за печиво

За чоколадна глазура:

150-200 г чоколадо за готвење

1-2 лажици масло

Постапка:

Помешајте ги сите состојки за бисквитот: шеќер, масло, ванилин шеќер, жолчки, брашно, мак, прашок за печиво и јогурт. Излејте во среден плех обложен со хартија и печете на 180 степени околу 40 минути.

Кога ќе излади украсете по желба. Можете да наросите со шеќер во прав, а можете да прелиете чоколадна глазура (чоколадото растопете го на пареа и додадете малку масло).

Од белките што ќе ви останат можете да направите пуслици (целувки) или да ги замрзнете па да ги искористите за некој друг колач.

Loading...