Греењето со помош на топлински пумпи станува сè попопуларно во регионот. Греењето со помош на топлински пумпи е еден од најевтините грејни системи со кои се лади во лето, а се загрева во зима.

Иако греењето на гас, дрва, јаглен или пелети сè уште е приоритет кај нас, луѓето сè повеќе се префрлаат на алтернативни методи на греење, како што се топлинските пумпи.

Марко Радојковиќ, косопственик на компанијата за инсталирање топлинска пумпа Aegea од Србија, откри колку е потребно да се инвестира во системот за топлинска пумпа, колкава заштеда може да очекуваме и која топлинска пумпа е најисплатлива.

„Соодносот на добиена и вложена енергија се движи од 6 до 4 спрема 1, што зависи од температурниот режим и грејните елементи за дистрибуција на енергија.

Тоа значи дека ако се грееме со радијатори, фен-колил или подно греење, за 1 киловат енергија се добиваат од 4 до 6 киловати топлинска енергија.

Ако, на пример, се работи за подно греење во куќа од 200 квадрати, таа куќа може да се загрее со 4-5 киловати енергија, што е најголема заштеда и најголема придобивка од топлинските пумпи“, изјави Радојковиќ за Б92.

Колку чини да се инсталира топлинска пумпа?

„Цената зависи од многу фактори, со топлинската пумпа мора да има некаков бафер/тампон, исто така топлинската пумпа може да грее топла санитарна вода ако е куќа, може да го грее и објектот и водата за туширање, миење садови..

Поставувањето топлинска пумпа во просек за домаќинство чини од 500 до 5.000 евра и зависи од типот на топлинската пумпа и големината на објектот.

Имаме три типа топлински пумпи: топлински пумпи вода-вода кои бараат копање бунари, топлински пумпи воздух-вода кои се монтираат на објекти лоцирани во центарот на градот или објекти каде што нема вода, каде што користат енергија од воздухот, а имаме топлински пумпи земја-вода каде ја извлекуваме енергијата од сондите директно од земјата“, вели Марко.

Сопственикот на белградската теретана, Владимир Иличанин, го постави овој систем во салата од 500 квадратни метри:

„Пумпата ја поставив пред пет години и платив 13.000 евра. Сметките пред монтирање ми беа од 120.000 до 180.000 динари, во зависност од тоа дали е лето или зима.

Потоа поставив топлинска пумпа и моите сметки не надминуваат 55.000 динари ниту во лето ниту во зима. Што би значело дека ја исплатив пумпата за година и пол. Нема скриени трошоци. Се случи еднаш да заменам вентил кој чинеше 1.500 динари и толку“, изјавил Иличин.

Марко Радојковиќ посочува дека ако се гледаат инвестициите и профитот, топлинската пумпа вода-вода е најисплатлива бидејќи има постојан проток на топлинска енергија од водата што не е променлив. Водата од земјата е секогаш на иста температура во лето и зима и е 14-15 степени.

Вториот најисплатлив систем е топлинската пумпа за земја-вода.

„Во земјата се ископани дупки во кои се ставаат цревата во кои влегува гликолот, а тоа е неисцрпен извор на енергија бидејќи водата поминува низ тие цевки во земјата. Не може да се исуши како што може водата. Тоа е затворен круг кој е најиздржлив, но не и најисплатлив“, објаснува Марко.

Топлинските пумпи воздух-вода за греење го користат надворешниот воздух како обновлив извор на енергија. Тие се лесни за инсталирање и не бараат многу простор.

Кај топлинските пумпи воздух-вода, нема цевки и инсталации во земјата (како кај пумпите вода-вода или земја-вода).

Создавањето систем воздух-вода е исплатливо и употребливо, но на овие простори се покажа дека поради високата влажност на воздухот во зимските месеци може да има проблеми во работењето.

Кога температурите се пониски од нула и кога влажноста на воздухот е висока (70-80 проценти), на надворешниот разменувач на топлина се формира мраз, кој може да ја блокира работата на системот и да го спречи неговото понатамошно работење.